Στα περίπτερα προτιμούμε ακόμη να πληρώνουμε τοις μετρητοίς

Στα περίπτερα προτιμούμε ακόμη να πληρώνουμε τοις μετρητοίς

Η νέα έρευνα της Intale δείχνει ότι η χρήση καρτών στα περίπτερα και μίνι μάρκετ είναι αυξανόμενη ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Mόλις το 2,5% των συναλλαγών μας στα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ γίνεται με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα αναδεικνύει η Intale Α.Ε..

Η έρευνα έγινε τον Ιούνιο του 2017 και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αναδεικνύει πως ενώ στην χώρα μας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια εντυπωσιακή αύξηση στην χρήση του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, το ποσοστό των Ελλήνων που επιλέγουν τις κάρτες για μικροποσά παραμένει επί της ουσίας ασήμαντο.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Intale, το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες σε περίπτερα και μίνι μάρκετ αυξήθηκε σε μόλις 2,5% το 2017 (από 1,02% που καταγράφηκε από την Intale τον Ιούνιο του 2016), ενώ αναλόγως μικρή παραμένει η συμμετοχή του πλαστικού χρήματος στον τζίρο των εν λόγω καταστημάτων (6,8% το 2017 από 3,18% το 2016).

Αναλυτικότερα την μεγαλύτερη – συγκριτικά – αύξηση την εμφανίζουν τα μίνι μάρκετ στα οποία οι συναλλαγές με κάρτα υπερτριπλασιάστηκαν από 0,87% το 2016, σε 2,86% το 2017, ενώ στα περίπτερα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 1,03% και 2,30%. Αν κάτι ωστόσο επιβεβαιώνει την δυστοκία των πολιτών να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες για μικροποσά, είναι το εύρημα της Intale, ότι η μέση συναλλαγή με κάρτα εξακολουθεί να είναι 14 ευρώ για τα περίπτερα και 19 ευρώ για τα μίνι μάρκετ.

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας;

«Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και τα capital controls που αντικειμενικά εξωθούν τους καταναλωτές στη χρήση καρτών, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά για τις μικρο – συναλλαγές τους, ακόμα και όταν έχουν την επιλογή της κάρτας» σχολίασε ο Φάνης Κουτουβέλης, συνιδρυτής και CΕO της Intale, και ανέδειξε από την πείρα του και τον βασικό λόγο «Οι κάρτες θα καθυστερήσουν να γίνουν ο βασικός τρόπος συναλλαγής στα μικρά μαγαζιά, όσο οι προμήθειες των Τραπεζών παραμένουν υψηλές, αποτρέποντας τους επαγγελματίες του χώρου να ενθαρρύνουν την χρήση της κάρτας ξέροντας πόσο χαμηλό περιθώριο κέρδους έχουν ούτως ή άλλως».

Επισημαίνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα του δικτύου της Intale τα οποία διαθέτουν σύστημα POS. Συνεπώς, στο σύνολο της αγοράς της μικρής λιανικής, η πραγματική χρήση καρτών είναι συγκριτικά ακόμη μικρότερη. Ας σημειωθεί τέλος ότι τα καταστήματα του κλάδου, βάσει της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης, και ανάλογα με το δηλωμένο τους ΚΑΔ, έχουν υποχρέωση μέχρι την 27η Ιουλίου να τοποθετήσουν το ειδικό μηχάνημα POS για να μπορούν να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.