Η στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία

«Είμαστε ευρωπαϊστές» δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει την Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, την οποία συγκαλεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το αντικείμενο συζήτησης της Συνόδου θα είναι οι κυρώσεις στη Ρωσία σε σχέση με το θέμα της Ουκρανίας. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».

Στο μεταξύ, δυσαρέσκεια για την ανακοίνωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», για τη Ρωσία, χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση, διατύπωσε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με την ίδια, όσο και η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της η γγ του πρωθυπουργού τονίζει:

«Η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».

Τη βούληση της κυβέρνησης να μην ανεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας, εκφράζουν καλά ενημερωμένες πηγές με αφορμή τη σημερινή «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και της Επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκας Μογκερίνι να μη λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας για τη σύνταξη της δήλωσης σχετικά με την Ρωσία.

Με τη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Στην επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του κ. Τουσκ και ο κ. Τσίπρας με την κ. Μογκερίνι, διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις. Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί. Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.

greece-summary_2219367b

Για μια ενεργητική εξωτερική πολιτική έκανε λόγο ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς

Κατά τη διάρκεια της παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών από τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο  νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έκανε λόγο για μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, που θα είναι δραστήρια και θα ανοίγει γέφυρες με όλο τον κόσμο.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τον εαυτό του, όσο και τους συναδέλφους του αναπληρωτές υπουργούς, Νίκο Χουντή και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως ευρωπαϊστές, τονίζοντας παράλληλα ότι «προσβλέπουμε στις γέφυρες με τον νέο αναδυόμενο κόσμο». Όπως σημείωσε, «δεν θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή μας ένταξη και πορεία βρίσκονται σε αντίθεση ή αντίφαση με τις σχέσεις μας με τις αναδυόμενες νέες δυνάμεις».

Αυτή η μεταβατική σχέση γέφυρας μεταξύ Ελλάδας-ΕΕ και αναδυόμενων αγορών απαιτεί την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μας, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε ότι «η Ελλάδα οφείλει στον κόσμο που ανατέλλει, να αναπτύξει την ικανότητά της να διαμεσολαβεί, να συμβάλλει σε διαιτησίες και να αναπτύσσει καλά τις διαπραγματεύσεις για την ίδια, αλλά και ανάμεσα σε άλλα κράτη που βρίσκονται σε περιοχές κρισιακές».

Ειδική αναφορά έκανε ο νέος υπουργός Εξωτερικών και στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως παράγοντας σταθερότητας. «Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας και αποτελεί τον φωτεινό φάρο σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Οποιαδήποτε έλλειψη της αναγκαίας σταθερότητας στην περιοχή μας θα σημάνει πολλά δεινά, τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για την ΕΕ».

Υπογράμμισε δε ότι «η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να στηρίξει και να υπηρετεί τη μάχη που θα δώσει η νέα κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας για την ορθολογική διαπραγμάτευση και λύση των προβλημάτων που συνδέονται με το δημόσιο χρέος και την υπέρβαση των μνημονιακών συμβάσεων».

Αναφερόμενος στο επικείμενο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκαλείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με θέμα το νέο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία, υποστήριξε ότι ορισμένοι εταίροι μας παραβίασαν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. «Αυτό το καταστήσαμε σαφές εξαρχής, δεν θα γίνει αποδεκτό» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος. Θέλουμε να είμαστε Έλληνες, πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε πάνω απ’ όλα ένα υπουργείο που θα τολμά να σκέφτεται διαφορετικά, που θα γυρίσει σελίδα και θα υπηρετήσει τις γενικότερες αγωνίες και προοπτικές του λαού μας».

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη όταν εμποτίζει με την ελληνική εξωτερική πολιτική, τις σκέψεις της και τα συμφέροντά της, τους διεθνείς οργανισμούς, τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, την ίδια την ΕΕ» είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών να δράσουν με οδηγό την ελεύθερη σκέψη, και τόνισε ότι χρειάζονται προτάσεις και κριτική σκέψη, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος μας είναι «να ματώσουμε εμείς για μια Ελλάδα που θα πάψει να ματώνει».

Απευθυνόμενος σε φίλους και συνεργάτες που ξανασυνάντησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Χαίρομαι γιατί ξαναγυρίζω στο σπίτι μου». Επίσης, ευχαρίστησε και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η πολιτική δεν είναι μόνο σχεδιαγράμματα, είναι και συναισθήματα».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού καλωσόρισε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι παρέδωσε στον κ. Κοτζιά, κατά τη σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, μια 16σέλιδη επιστολή, αυστηρά προσωπική, με τις επισημάνσεις και τις εμπειρίες του, σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής. Αφού ευχαρίστησε θερμά τους υφυπουργούς, Δ. Κούρκουλα και Κ. Γεροντόπουλο, καθώς και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μητσιάλη και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Μίχαλο, καθώς και τα στελέχη του ΥΠΕΞ για την ανέφελη συνεργασία τους, υποστήριξε ότι η εξωτερική πολιτική είναι η πολιτική της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «προσπαθήσαμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι είναι μια πολιτική αρχών που δεν επηρεάστηκε στον πυρήνα από τη δύσκολη συγκυρία της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια». Το γεγονός ότι κάμφθηκε η οικονομική και δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας δεν σημαίνει ότι κάμφθηκε σε οποιοδήποτε σημείο η εθνική κυριαρχία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος έκανε μια συνοπτική αναφορά στα όσα συντελέστηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της θητείας του, εθνικά θέματα, διεθνή και περιφερειακά, και έκανε λόγο για τη μετριοπάθεια και τον ρεαλισμό στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στην ενεργειακή διπλωματία, αλλά και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον νέο υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, ευχήθηκε «στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να φέρει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που βρίσκει, όχι κάτι χειρότερο», και πρόσθεσε ότι «πάνω από τη Δημοκρατία υπάρχει η Ιστορία».

greece eurozone

Νίκος Χουντής: Στόχος η ισότιμη αντιμετώπιση στην ΕΕ 

Η ισότιμη αντιμετώπιση της Ελλάδας στην Ευρώπη με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες θα είναι η βασική επιδίωξη της προσπάθειας, που θα καταβάλλει, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, μπροστά στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Χουντής, κατά την τελετή παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επισήμανε ο κ. Χουντής η επαφή του με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έρχεται από παλιά και κυρίως από την πενταετή εμπειρία του ως μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο ευρωκοινοβούλιο.

Πιστεύω ότι υπάρχει και συνέχεια και ασυνέχεια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών.

Εμείς, του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, θα χτίσουμε σε αυτό που υπάρχει, αλλά θα φέρουμε και καινούργιες αναλύσεις, ιδέες και προτάσεις που θα είναι ανοιχτές και σε κριτική και σε συζήτηση και διαβούλευση.

Στο πεδίο των οικονομικών , πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, έχουμε πολλά να πούμε και για τη διαπραγμάτευση και για το μακροοικονομικό πλαίσιο που πρέπει να φτιάξουμε αλλά και μία σειρά μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα για να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στην τελετή παραλαβής οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών ευχαρίστησαν πρωτίστως τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό τους, καθώς και τους απερχόμενους υφυπουργούς Δημήτρη Κούρκουλα και Κυριάκο Γεροντόπουλο για την υποδοχή και την ενημέρωση.

Ειδικότερα ο κ. Γεροντόπουλος λαμβάνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη του, τον κ. Βενιζέλο για την άψογη συνεργασία του και είπε: Πιστεύω ότι οι διάδοχοί μας θα είναι αυστηροί με εμάς αλλά δίκαιοι.