Εγκρίθηκαν από τη βουλή οι «ουρές» των προαπαιτούμενων μέτρων

Εγκρίθηκαν από τη βουλή οι «ουρές» των προαπαιτούμενων μέτρων
O υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλούν στην ολομέλεια της Βουλής , Κυριακή 22 Μαΐου 2016. Διεξάγεται για δεύτερη ημέρα στην ολομέλεια Βουλής η συζήτηση και στην συνέχεια η ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Δάνεια πρώτης κατοικίας και με εγγύηση του Δημοσίου, ΑΔΜΗΕ, "κόφτης", και ειδικά μισθολόγια είναι μερικές από τις τελευταίες ρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν τη δόση.

Τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα μέτρα που ζητήθηκαν από τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση εγκρίθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τη βουλή.

Τα συμπληρωματικά μέτρα αφορούν την μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τον ΑΔΜΗΕ, το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, τη λειτουργία του κόφτη και τη μεταφορά της ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ στο Υπερταμείο υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση διεξήχθη σε ήπιο σχετικά κλίμα καθώς η αντιπολίτευση επέλεξε να μη ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Επίσης δεν έδωσαν το «παρών» οι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι τόνοι ανέβηκαν προς το τέλος όταν αποχώρησε το ΚΚΕ διαμαρτυρόμενο για τη διαδικασία εξπρές που επέλεξε η Βουλή για την ψήφιση των ρυθμίσεων.

Τι εισήλθε στη βουλή για κόκκινα δάνεια και δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

Τη δυνατότητα στις τράπεζες να παραχωρήσουν από τις 31-12-2017 προς διαχείριση δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, έδωσε η τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, συνεχίζεται η αναστολή έως το τέλος του 2017 για την πώληση και μεταβίβαση των δανείων με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, και παύει αυτή η αναστολή ως προς τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης αυτών.

Επιπλέον, επιτρέπεται η ανάθεση διαχείρισης, μεταβίβαση και πώληση κόκκινων δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, όπως διευκρίνησε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφωνήθηκε στο τεχνικό MoU με τους θεσμούς ότι σε περίπτωση που υπάρξει κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου, αυτή η δαπάνη δεν θα λαμβάνεται υπόψη για το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα προκαλεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι αλλαγές στο καθεστώς διαχείρισης ή πώλησης των ειδικών κατηγοριών δανείων, τις οποίες προβλέπει η τροπολογία Σταθάκη-Τσακαλώτου έχουν, αναλυτικά, ως εξής:

1. Η αναστολή μέχρι 31/12/2017 των διατάξεων για τη δυνατότητα ανάθεση της διαχείρισης των δανείων και των πιστώσεων με υποθήκη η προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ παύει να ισχύει. Αντιθέτως, η αναστολή μέχρι 31/12/2017 των διατάξεων για την δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης των εν λόγω δανείων εξακολουθεί να ισχύει.

2. Καταργείται η διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση των πάσης φύσεως δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις διατάξεις για την δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης ή την δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης των σχετικών απαιτήσεων σε ιδιωτικές εταιρίες.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η ρύθμιση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΚΚΕ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η προστασία πώλησης στα funds ισχύει. Το μόνο που έγινε είναι να διορθωθεί ένα λάθος και να ξεκαθαριστεί ότι οι τράπεζες μπορεί να χρησιμοποιήσουν εταιρείες εξυπηρέτησης».

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Βρούτσης και ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πλέον «έσβησε» τις κόκκινες γραμμές και πια εκείνοι που μιλούσαν για «κοράκια» τώρα τα βαφτίζουν «περιστέρια» και τους παραδίδουν και την πρώτη κατοικία.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από το ΚΚΕ, αφενός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε την τροπολογία μεσούσης της συζήτησης στην Ολομέλεια, ώστε να μην προλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία. Επί της ουσίας της ρύθμισης, καταλόγισε στην κυβέρνηση πλήρη υπαναχώρηση από τα υπεσχημένα σε βαθμό να «δίνει στα κοράκια» και την πρώτη κατοικία. «Σας είπαμε αθεόφοβους. Δεν ίδρωσε το αυτί σας. Δεν έχουμε άλλα λόγια πια, τα ξεπεράσατε όλα», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Στο Υπερταμείο και τα τουριστικά ακίνητα κυριότητας ΕΟΤ

Μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ (το λεγόμενο Υπερταμείο) και τα τουριστικά ακίνητα, κυριότητας ΕΟΤ έτσι ώστε όλα τα προσφερόμενα προς αξιοποίηση ακίνητα να τελούν υπό ενιαίο καθεστώς, προβλέπει  τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.