Στην Αθήνα ο Ιταλός πρωθυπουργός

Στην Αθήνα ο Ιταλός πρωθυπουργός

Έφτασε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα στην Αθήνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Τον πρωθυπουργό της Ιταλίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς .

Τη Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

leta samaras

Ποιος είναι και τι επιδιώκει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα 

Δίνει το παράδειγμα η Ιταλική κυβέρνηση
Σίγουρα ένα από τα ζητήματα που αφορούν την Ευρωζώνη και θα συζητήσουν Λέτα και Σαμαράς, είναι αυτό της φοροδιαφυγής. Σήμερα οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης θέλοντας με την πράξη τους να δώσουν το καλό παράδειγμα σε ό,τι αφορά την διαφάνεια, προχώρησαν στη δημοσίευση των περιουσιακών στοιχείων τους στο Διαδίκτυο.

Στις σημερινές κυριακάτικες ιταλικές εφημερίδες δημοσιεύθηκαν πίνακες και γραφήματα που κατατάσσουν τους υπουργούς αναλόγως των απολαβών και του πλούτου τους.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα με εισόδημα 319.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2012 και μεγάλη περιουσία, περιλαμβανομένων ακινήτων, καθώς και επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωσε εισόδημα 124.000 και καμιά επένδυση. Η υπουργός Ενσωμάτωσης των Μεταναστών Σεσίλ Κιέντζ είχε το χαμηλότερο εισόδημα, 38.500 ευρώ, και μέρος της κυριότητας ενός ακινήτου.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας περιόδευσε σε εταιρείες είσπραξης φόρων και ανακοίνωσε ότι κλιμακώνεται ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 120 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Είπε ότι εάν συγκεντρωθούν μεγαλύτερα ποσά, θα ελαφρυνθούν οι φόροι σε όλο τους το φάσμα.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θεωρείται μια προσπάθεια-κλειδί για να συρρικνωθεί το ιταλικό δημόσιο χρέος, το οποίο ανέχεται στο 130% του ιταλικού ΑΕΠ.

Φωτογράφος: Βλάχος Αλέξανδρος