Στην Κριμαία ο Μεντβέντεφ

Στην Κριμαία ο Μεντβέντεφ

Την χερσόνησο της Νότιας Ουκρανίας επισκέπτεται ο Ρώσος πρωθυπουργός, ενώ σταδιακά αποσύρονται τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα της χώρας.

Στην Κριμαία έφτασε σήμερα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ για μια επίσκεψη που θα επικεντρωθεί στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χερσονήσου της νότιας Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία προσχώρησε στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Είμαι στη Συμφερούπολη», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο λογαριασμό του στο Twitter μετά από την προσγείωση του αεροσκάφους του στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. «Σήμερα η κυβέρνηση θα συζητήσει εδώ για την ανάπτυξη της Κριμαίας»,  πρόσθεσε. Ο Ρώσος πρωθυπουργός συνοδεύεται από αντιπροσωπεία μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων είναι και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης ‘Ιγκορ Σουβάλοφ, για μια συνεδρίαση με θέμα την «οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας θα επισκεφθεί επίσης τη Σεβαστούπολη, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου ρώσου αξιωματούχου μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Κίεβο: Αποσύρει σταδιακά τα στρατεύματά της η Ρωσία
Η Ρωσία «αποσύρει σταδιακά» τα στρατεύματά της που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος είχε εκφράσει φόβους για μια εισβολή στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, μετά την απώλεια της Κριμαίας. «Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται σταδιακά από τα σύνορα», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Ολεξι Ντμιτρασκίφσκι. «Αυτό μπορεί να έχει σχέση με την ανάγκη να εξασφαλιστεί μια αλλαγή φρουράς. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η σταδιακή αυτή αποχώρηση συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ» που διεξήχθησαν χθες βράδυ στο Παρίσι ανάμεσα στους επικεφαλής της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπι είχε δηλώσει ότι η Μόσχα είχε συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει την παρουσία 20.000 ανδρών και είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο την αποχώρηση των δυνάμεων αυτών για οποιαδήποτε διευθέτηση της κρίσης, όπως επανέλαβε χθες ο Τζον Κέρι μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογο του. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα, εξηγώντας ότι πρόσφατες διεθνείς επιθεωρήσεις δεν είχαν εντοπίσει καμιά ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα και κατηγόρησε τη Δύση για κακοπιστία. Το Σάββατο ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είχε «καμία απολύτως πρόθεση ή όφελος» τα στρατεύματά της να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας.

Διαβάστε περισσότερα: 

Βήμα προσέγγισης ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία