Στο απροχώρητο το λαθρεμπόριο και η κλοπή στα καύσιμα

Στο απροχώρητο το λαθρεμπόριο και η κλοπή στα καύσιμα

Οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμώνται στα 250-300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Μία στις έξι αντλίες (14,5%) παραδίδει λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές, με τις αποκλίσεις να φθάνουν έως και το 9,5%, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, όταν το ποσοστό των προβληματικών αντλιών ήταν 4%.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 150 πρατήρια της Αττικής με τη χρήση μυστικού αυτοκινήτου, ειδικά διασκευασμένου προκειμένου να μετράται εκ των υστέρων η πραγματική ποσότητα που παρελήφθη στο ρεζερβουάρ. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι παραβάσεις εντοπίζονται στα πρατήρια με χαμηλές τιμές, ενώ τα δυο μεγαλύτερα ποσοστά αποκλίσεων εντοπίστηκαν σε πρατήρια της ίδιας εταιρείας.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση όλες οι αποκλίσεις καταγράφονται από τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, τα όποια και υπάρχουν στα περισσότερα σημεία διακίνησης όμως δεν είναι λειτουργικά, παρά τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, καθώς εκκρεμεί η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Γιάννη Αληγιζάκη ενώ το σύστημα μπορεί να έχει εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων, με κόστος 90 εκατ. ευρώ, δεν πραγματοποιείται η επεξεργασία και η αξιοποίηση των στοιχείων ενώ δεν έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά των συστημάτων.

Ακόμη, από την έρευνα προέκυψε ότι:

-Το σύστημα δεν λειτουργεί στις φορολογικές αποθήκες αν και έχει εγκατασταθεί από το Μάιο του 2016.

-Εκκρεμούν οι αποφάσεις για τους σταθμούς αεροπορικών καυσίμων καθώς η ισχύουσα απόφαση είναι ανεφάρμοστη.

-Εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ για μαρίνες, εργοτάξια, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων ΚΤΕΛ και ελεύθερες αποθήκες καυσίμων, όπως επίσης για τις προδιαγραφές και τη διαδικασία εγκατάστασης GPS στα βυτιοφόρα.

Συνολικά οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμώνται σε 250-300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΕΠΕ ζήτησε να επανεξεταστεί η φορολογία στα καύσιμα υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε νέα αύξηση φόρων, όπως και όσες έχουν εξαγγελθεί, δεν θα φέρουν κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και της επιδείνωσης της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων. Ακόμη, είναι αναγκαία η εντατικοποίηση των ελέγχων και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα συστήματα εισροών – εκροών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, η κατανάλωση καυσίμων από το 2009 βρίσκεται σε ελευθέρωση πτώση και ξεπερνά σωρευτικά το 40% ενώ πτώση προβλέπεται και για εφέτος, ενώ όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου στην αγορά ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η τιμή έναρξης αναμένεται κοντά στα 93 λεπτά το λίτρο, αυξημένη κατά 6,5 λεπτά το λίτρο σε σχέση με πέρυσι λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.