Στο αρχείο το σκάνδαλο με τα δάνεια της ΑΤΕ στα κόμματα

Στο αρχείο το σκάνδαλο με τα δάνεια της ΑΤΕ στα κόμματα

Με νόμο του 2013 η δικογραφία για τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας προς τα κόμματα τέθηκε στο αρχείο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγαννίδη, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανέφερε πως μπήκε στο αρχείο η δικογραφία για τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας προς τα πολιτικά κόμματα, βάσει της διάταξης του άρθρου 78 του ν.4146/2013.

Η διάταξη αυτή παρέχει ασυλία στους προέδρους, στα μέλη διοικητικών συμβουλίων και στα τραπεζικά στελέχη για μια κατηγορία δανείων. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός σχολίασε: «Κατά την άποψή μου, η προαναφερθείσα διάταξη γι’ αυτό ψηφίστηκε. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα που παρέχουν ασυλία σε οποιονδήποτε σαν τη διάταξη του άρθρου 78 του ν.4146/2013».

Παράλληλα, προσέθεσε πως η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς ερευνά τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας και πως στη δικογραφία περιλαμβάνεται και το πόρισμα ελέγχου δανειοδοτήσεων της πρώην ΑΤΕ από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά στο σκάνδαλο των δανείων της ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα, υπενθυμίζεται πως κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και τα μικρότερα τότε κόμματα, έλαβαν μέχρι το 2011 δάνεια άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα με διαδικασίες που τέθηκαν προς διερεύνηση καθώς κρίθηκαν αδιαφανείς. Πρόκειται για 1.300 δάνεια που η Αγροτική Τράπεζα χορήγησε σε φυσικά πρόσωπα και φορείς και τα οποία δεν αποπληρώθηκαν ποτέ.