Στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ

Στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ
œ Ҹ‰ÒÔÚ ÙÁÚ ≈À”‘¡‘ ¡Ì‰Ò›·Ú √Â˘Ò„flÔı ˆÙ‹ÌÂÈ ÛÙÁ ¬ÔıÎfi, ÒÔÍÂÈÏ›ÌÔı Ì· Í·Ù·Ë›ÛÂÈ ÛÙÁÌ ≈ÓÂÙ·ÛÙÈÍfi ≈ÈÙÒÔfi ´Û˜ÂÙÈÍ‹ Ï ÙÔ ›ÎÎÂÈÏÏ· ÙÔı 2009 Í·È ÙÔıÚ ·Ò‹„ÔÌÙÂÚ, Ôı Ô‰fi„ÁÛ·Ì ÛÙÁÌ ·ÏˆÈÛ‚fiÙÁÛÁ Ù˘Ì ÂÎÎÁÌÈÍ˛Ì ÛÙ·ÙÈÛÙÈÍ˛Ì ÛÙÔȘÂfl˘Ìª, ‘ÒflÙÁ 6 ÷‚ÒÔı·ÒflÔı 2012. ¡–≈ - Ö≈/¡–≈ - Ö≈/¡Î›Ó·Ì‰ÒÔÚ ÃÂÎÙ›Ú

Για ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης» κάνει λόγο η Κομισιόν.

Την πλήρη στήριξη του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, έχει η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις και Μ. Τάισεν) και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».

«Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή, όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».

Καταλήγοντας, ο δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ