Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών Apple και Starbucks

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών Apple και Starbucks

Ανησυχία ότι οι αμερικανικοί κολοσσοί απολαμβάνουν ευνοϊκότερες φορολογικές συμφωνίες από αυτές που επιτρέπονται.

Στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνουν Apple και Starbucks για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε τουλάχιστον 3 χώρες της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα ανακοινώσουν την έναρξη επίσημης έρευνας στις φορολογικές υποθέσεις της Apple Inc. και της Starbucks Corp. στην Ευρώπη.

Οι ανησυχίες της Κομισιόν είναι ότι οι αμερικανικοί κολοσσοί απολαμβάνουν ευνοϊκότερες φορολογικές συμφωνίες από αυτές που επιτρέπονται με βάση την κοινοτική νομοθεσία.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εστιάσει στις γενναιόδωρες φορολογικές συμφωνίες που έχουν χορηγηθεί σε τουλάχιστον τρεις χώρες της Ε.Ε. –Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία – με την Κομισιόν να ανησυχεί ότι ενδεχομένως συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια.

Η έρευνα στα Starbucks θα εστιάσει στις λεγόμενες ρυθμίσεις των τιμών μεταβίβασης στην Ολλανδία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας για την Ευρώπη, σύμφωνα με μια πηγή. Με βάση τις ρυθμίσεις αυτές, οι πολυεθνικές ορίζουν τις τιμές για αγαθά και υπηρεσίες μεταξύ διαφορετικών οντοτήτων του ομίλου. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι τιμές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις μιας εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι φορολογικές…τύψεις των Starbucks

Πώς μπορείτε να «εκμεταλλευτείτε» την Apple προς όφελος σας