Στοπ στα σενάρια από Ντράγκι: Αποκλείει το «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων

Στοπ στα σενάρια από Ντράγκι: Αποκλείει το «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων

Ποιοι είναι οι όροι ώστε η ΕΚΤ να αγοράσει επιτέλους ελληνικά ομόλογα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο bail in των ελληνικών καταθέσεων.

Όπως ανέφερε, τα κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζονται, ενώ πρόσθεσε πως ο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας θα χρειαστεί ένα αρκετά μικρότερο ποσό από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Υπογράμμισε δε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις.

Όπως έχει δηλώσει ο κεντρικός τραπεζίτης παλαιότερα, οι προϋποθέσεις για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ είναι η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα αλλά να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς και να πληρούνται τα κριτήρια ποσόστωσης που θέτει η κεντρική τράπεζα στα προγράμματα QE.

Πρόκειται, όπως είπε, για τις εξής προϋποθέσεις: 1) να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής, 2) να τηρεί τους στόχους αυτού του προγράμματος, 3) να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σήμερα και 4) να έχει την ανάλογη πιστοληπτική ικανότητα αυτός που εκδίδει τα ομόλογα.

Επίσης ο κύριος Ντράγκι υπογράμμισε πως τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ αναμένεται να επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική σημειώνοντας πως η σταθερότητα των τιμών εντός της Ένωσης βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και θα γίνει κάθε δυνατή ενέργεια από την πλευρά της ΕΚΤ σε περίπτωση που διαπιστωθούν αρρυθμίες. Χαρακτηριστικά ο κύριος Ντράγκι είπε: «αν η σταθερότητα των τιμών κινδυνεύσει, τότε η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, στο πλαίσιο της εντολής της».

Διαβάστε ακόμη: 

Λύση για τα «κόκκινα δάνεια» ζητάει ο Ντράγκι