Στο…στρώμα έχουν τα λεφτά τους οι Ευρωπαίοι

Στο…στρώμα έχουν τα λεφτά τους οι Ευρωπαίοι

«Ένας λόγος για τη συνεχιζόμενη ελκυστικότητα των ψυχρών, σκληρών μετρητών είναι η παγκόσμια οικονομική ύφεση».

«Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα, αλλά στη μέση ενός δάσους βαθιά στη βαυαρική εξοχή. Μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Μόναχο, κρυμμένο από έλατα, βρίσκεται το Louisenthal, το εργοστάσιο και τα τυπογραφεία που βοηθούν στην παραγωγή τραπεζογραμμάτιων για περίπου 100 διαφορετικές νομισματικές ζώνες», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times και εξηγεί:

«Η Giesecke & Devrient, ιδιοκτήτρια του Louisenthal, είναι μία από τις ελάχιστες εταιρίες που ανταγωνίζονται για να παράγουν τα 160 δισ. τραπεζογραμμάτια που τυπώνονται κάθε χρόνο. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου συνήθως διατηρούν το μονοπώλιο στις άδειες για την εκτύπωση τοπικών νομισμάτων, μέχρι και 70 δισ. τραπεζογραμμάτια τυπώνονται με υλικό που παράγεται στον ιδιωτικό τομέα. Αν και ο κόσμος εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με την ηλεκτρονική πληρωμή αγαθών και προϊόντων, η παραγωγή χαρτονομισμάτων ανθεί».

«Η αναταραχή στην Ελλάδα, η οποία όχι μόνο πυροδότησε τον προβληματισμό μιας επιστροφής στη δραχμή αλλά επιπλέον οδήγησε σε ένα κύμα ζήτησης για μετρητά, αποτελεί ενδεικτική περίπτωση. Ο αριθμός των τραπεζογραμμάτιων που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα ήταν 45,2 δισ. ευρώ στα τέλη του Μαΐου: Ένα επίπεδο το οποίο είδαμε για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2012, τότε που οι φόβοι ενός Grexit πυροδότησαν μαζικές αναλήψεις. Το 2012, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να στείλει αεροπορικώς πρόσθετες ποσότητες χαρτονομισμάτων στην Αθήνα από όλη τη γύρω περιοχή. Τα 45,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε λίγο παραπάνω από 4.000 ευρώ για κάθε Έλληνα», σημειώνουν οι Financial Times και συμπληρώνουν:

« Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης καταγράφει άλματα στη ζήτηση χαρτονομισμάτων μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το 2008. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξανόμενης ζήτησης ήταν για τραπεζογραμμάτια υψηλότερης ονομαστικής αξίας, όπως τα χαρτονομίσματα των 200 και 500 ευρώ: ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι τα άλματα συνέβησαν λόγω της συσσώρευσης από αγχωμένους αποταμιευτές».

Παράλληλα, το δημοσίευμα καταλήγει: «Η συνεχιζόμενη ελκυστικότητα των τραπεζογραμμάτιων δεν είναι μόνο εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Περισσότερες από τις μισές πληρωμές σε σταθερές, προηγμένες οικονομίες όπως της Γερμανίας ακόμη γίνονται σε μετρητά, ενώ παγκοσμίως το νούμερο είναι περίπου 80%. Τα τραπεζογραμμάτια, επιπλέον, πρέπει να αντικαθίστανται συχνά, με τα χαρτονομίσματα χαμηλής αξίας όπως αυτό των 5 ευρώ να αποσύρονται από την κυκλοφορία κάθε έξι μήνες.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος συρρέει στα τραπεζογραμμάτια κατά τη διάρκεια οικονομικών πανικών και φυσικών καταστροφών είναι ο τρόπος που φαίνονται και η αίσθηση που δημιουργούν στην αφή. Η επιθυμία να αποθηκεύσεις τον πλούτο σου σε φυσικό αντικείμενο αυξάνεται, καθώς ο κόσμος γύρω σου γίνεται πιο αβέβαιος».