Στρατηγική συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Kohlberg Kravis Roberts

Στρατηγική συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Kohlberg Kravis Roberts

Η τράπεζα προχωρά στη δημιουργία επενδυτικού σχήματος για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στη συμφωνία με την Kohlberg Kravis Roberts (KKR) για τη δημιουργία επενδυτικού σχήματος με σκοπό τη μεταβίβαση, μέσω τιτλοποίησης, χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εταιρείες του σχήματος θα τελούν υπό τη διαχείριση ή/και τον έλεγχο της ΚΚR Credit ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing) του χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται από ενήμερα όσο και από μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και από μετοχικούς τίτλους.

Η συμφωνία προβλέπει ότι funds υπό τη διαχείριση της KKR Credit θα καταστήσουν διαθέσιμη στις εταιρείες του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους μέχρι €300 εκατ. ευρώ και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα αναλάβει η KKR Credit με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας του. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά τη πλήρωση των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων.

Η KKR συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παγκοσμίως επενδυτικούς οίκους, έχοντας υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας $96,1 δισ. ενώ διαθέτει σημαντική προϊστορία σε διεθνείς επενδύσεις ανά την υφήλιο, επιδιώκοντας τη δημιουργία αξίας με την εισφορά κεφαλαίων μακροπρόθεσμου ορίζοντα, την στρατηγική σκέψη και την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στη λειτουργία των εταιρειών.

Αναφερόμενος στη συναλλαγή, ο Άνθιμος Θωμόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε:

«Η συμφωνία με την KKR δίνει το στίγμα μιας νέας και δυναμικής προσέγγισης στη διαχείριση των δανείων και συμμετοχών της Τράπεζας. Όντας η μεγαλύτερη ελληνική Τράπεζα, εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την ανάκτηση κεφαλαίων από τις θέσεις μας αυτές. Η KKR διαθέτει ένα εξαιρετικό ιστορικό σε παγκόσμιο επίπεδο και την απαραίτητη εμπειρία στην υποστήριξη εταιριών για ενίσχυση της αξίας τους μέσω της επένδυσης μακροπρόθεσμων κεφαλαίων και της οργανωτικής και χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης. Η πρόθεσή της να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με τo μεταβιβαζόμενo χαρτοφυλάκιο, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.»

Σύμβουλοι της Τράπεζας στη συναλλαγή είναι οι Deutsche Bank AG, Shearman & Sterling LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Σύμβουλοι της KKR στη συναλλαγή είναι οι Weil, Gotshal & Manges, Karatzas & Partners Law Firm, Arthur Cox and Deloitte LLP.