Τα επίπεδα COVID στις ΗΠΑ είναι τόσο υψηλά που πλησιάζουν την αρχική κορύφωση του 2020

Τα επίπεδα COVID στις ΗΠΑ είναι τόσο υψηλά που πλησιάζουν την αρχική κορύφωση του 2020
epa10832459 Healthcare worker Violet Estrada logs information into a computer before taking a nasal swab sample to test for Covid-19 at a Total Testing Solutions Covid Testing Center in Los Angeles, California, USA, 31 August 2023. According to the Los Angeles County Department of Public Health, Covid-19 levels have risen for the fifth consecutive week in Los Angeles County. EPA/CAROLINE BREHMAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O ΠΟΥ καλεί όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να πάρουν οποιονδήποτε ενισχυτικό μπορούν να βρουν στα χέρια τους.

Οι μολύνσεις από τον COVID στις Ηνωμένες Πολιτείες κυμαίνονται κοντά στα επίπεδα της πρώτης κορύφωσης της πανδημίας το 2020 και πλησιάζουν την κορύφωση της παραλλαγής Δέλτα από το τέλος του 2021, σύμφωνα με την παρακολούθηση των αποβλήτων και τη μοντελοποίηση από προγνωστές.

Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι, ενώ η επίσημη κατάσταση της πανδημίας μπορεί να έχει τελειώσει, οι ημέρες του COVID είναι μακριά από αυτό.

Τα επίπεδα του ιού στα απόβλητα δεν απέχουν πολύ από όλες τις κορυφές της πανδημίας του 2020, εκτός από μία – την αρχική κορύφωση του Μαρτίου του 2020, την οποία ήδη έχουν ξεπεράσει. Και υστερούν ελάχιστα σε σχέση με τα επίπεδα που είδαμε κατά τη διάρκεια της θανατηφόρας κορύφωσης της παραλλαγής Δέλτα προς το τέλος του 2021, σύμφωνα με την Biobot Analytics, που παρακολουθεί τέτοια δεδομένα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μια πρόβλεψη που εξέδωσε αυτή την εβδομάδα ο Jay Weiland, ένας κορυφαίος μοντελοποιητής του COVID, κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα. Την Πέμπτη, ο Weiland εκτίμησε ότι 650,000 Αμερικανοί μολύνονται καθημερινά, με 1 στους 51 Αμερικανούς να έχουν προς το παρόν μολυνθεί από τον COVID.

Ο Weiland προέβλεψε ότι επιπλέον 7% έως 10% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών θα μολυνθεί τον επόμενο ενάμιση μήνα.

Και τα δεδομένα της Biobot και η μοντελοποίηση του Weiland δείχνουν ότι οι περιπτώσεις του COVID στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να υποχωρούν. Ωστόσο, ενδέχεται να μην μειωθούν πολύ περισσότερο, ακόμη και καθόλου, πριν από την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί

Εκτός από τις μολύνσεις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τον COVID συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 9% από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, την πιο πρόσφατη περίοδο για την οποία η ομοσπονδιακή υγειονομική αρχή παρείχε δεδομένα. Και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5% από τις 3 έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να λαμβάνει αναφορές για ανησυχητικές τάσεις του COVID, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης αναφοράς αρκετών χωρών για αύξηση των μολύνσεων, νοσηλειών και εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δήλωσε η Maria Van Kerkhove, τεχνική υπεύθυνη της αντίδρασης για τη COVID-19, σε μια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Η εμβολιασμός, μαζί με την πρώιμη διάγνωση και την πρόσβαση στη φροντίδα, μπορεί να αποτρέψει σοβαρές ασθένειες και θάνατο, δήλωσε. Οι αξιωματούχοι της ΠΟΥ ενθάρρυναν όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για δυσμενείς εξελίξεις από τον ιό, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ατομικά ασθενείς, να λάβουν το ενισχυτικό τους άμεσα. Ο εμβολιασμός και η ενίσχυση με οποιαδήποτε διαθέσιμη έκδοση παραμένει “εξαιρετικά σημαντική για τη σωτηρία των ανθρώπων αυτή τη στιγμή”, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.