Τα επόμενα βήματα του Youtube

Τα επόμενα βήματα του Youtube

Οι ιδρυτές του θέλουν η αφήγηση μέσω βίντεο να γίνει τόσο εύκολη όσο το να πατάς μερικά πλήκτρα στο smartphone.

του Τζέι Πι Μανγκαλιντάν

Έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τότε που ο Τσαντ Χάρλεϊ και ο Στιβ Τσεν ίδρυσαν από κοινού το Youtube, την τρομερά επιτυχημένη πλατφόρμα βίντεο όπου κάθε λεπτό ανεβαίνουν 100 ώρες βίντεο. Τώρα, οι δυο τους είναι έτοιμοι για άλλο ένα μεγάλο βήμα, παρουσιάζοντας το MixBit, μία δωρεάν εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να εγγράψουν, να επεξεργαστούν και να δημοσιεύσουν βίντεο από τις συσκευές κινητών τηλεφώνων τους. Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη για iPhones, ενώ θα ακολουθήσει και έκδοση για Android μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Για τους Χάρλεϊ και Τσεν, το MixBit φαίνεται σαν μία φυσική προέκταση της μέχρι τώρα δουλειάς τους. «Με το Youtube, ένιωσα ότι καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της διανομής, βοηθώντας τους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο, παγκόσμιο κοινό», δήλωσε ο Χάρλεϊ στο Fortune. «Αλλά δεν ένιωσα ποτέ ότι ήμασταν σε θέση να τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν περιεχόμενο αποτελεσματικά, μέσω της συνεργασίας με την υπόλοιπη κοινότητα».

Το Vine και το μέλλον της διαφήμισης στο mobile

Το MixBit συναντά ήδη υπάρχοντες ανταγωνιστές όπως το Vine και το Instagram, το οποίο μόλις τον Ιούνιο επεκτάθηκε και στο χώρο των βίντεο. Όλοι θα κονταροχτυπηθούν για ένα κομμάτι του ολοένα και αυξανόμενου χρόνου που οι χρήστες αφιερώνουν στα κινητά τους τηλέφωνα. Όμως, ενώ το Vine και το Instagram επιτρέπουν τη δημιουργία βίντεο-κλιπ διάρκειας μόνο 6 και 15 δευτερολέπτων αντίστοιχα, το MixBit επιτρέπει στους χρήστες να τραβήξουν βίντεο διάρκειας 16 δευτερολέπτων και να συνενώσουν πολλά από αυτά σε ένα μεγαλύτερο βίντεο που μπορεί να έχει διάρκεια έως και πάνω από μία ώρα – ή να αποτελείται από μάξιμουμ 256 κλιπ. Οι χρήστες μπορούν να διαμοιράσουν το τελικό τους έργο στο Facebook, το Twitter, το Google Plus ή την ιστοσελίδα Mixbit, η οποία θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Instagram + Βίντεο = Λιγότερο Instagram

Αλλά εκεί όπου το MixBit σκοπεύει πραγματικά να αφήσει τους ανταγωνιστές του χιλιόμετρα πίσω είναι η δυνατότητα που δίνει στους χρήστες να επεξεργάζονται το περιεχόμενο του υλικού που ανεβάζουν άλλοι χρήστες και να συνεργάζονται μαζί τους. Το Vine, για παράδειγμα, είναι τόσο απλό που δεν προσφέρει κανένα εργαλείο επεξεργασίας, ενώ το Instagram παρέχει μόνο τα βασικά. Αντίθετα, το MixBit επιτρέπει στα μέλη του να περικόπτουν, να αντιγράφουν και να ενσωματώνουν φωτογραφίες και κλιπ, ακόμα κι αν αυτά δεν έχουν ληφθεί με τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

«Θέλω οι χρήστες να μπορούν να συλλάβουν κάτι παραπάνω από μία μόνο στιγμή, ή να κάνουν απλώς animation αντικειμένων» λέει ο Χάρλεϊ, αναφερόμενος με σαφήνεια στους περιορισμούς των ανταγωνιστών του MixBit. «Θέλω να μπορούν να πουν τις πραγματικές ιστορίες τους και μοιραστούν τις πραγματικές τους εμπειρίες».

Διαβάστε ακόμη: Πόσο απειλεί το YouTube το μέλλον της τηλεόρασης