Τα υψηλότερα κέρδη από το 2008 είχε η Shell το α’ τρίμηνο του 2022

Τα υψηλότερα κέρδη από το 2008 είχε η Shell το α’ τρίμηνο του 2022
epa08392880 (FILE) - A picture showing the old Royal Dutch Shell company logo at a service station in Beauty Point, Tasmania, Australia, 03 July 2015 (reissued 30 April 2020). Shell on 30 April 2020 released their 1st quarter 2020 results saying their net profits were down 46 per cent to 2.9 billion USD. Shell also said it would cut its dividend, the first time since second world war, amid ongoing Coronavirus-related lockdowns, plunge in oil price and falling demand for energy. EPA/UDO WEITZ *** Local Caption *** 55833505 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Shell δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Μαρτίου

Τα υψηλότερα κέρδη του από το 2008, σε επίπεδο τριμήνου, παρουσίασε την Πέμπτη 5 Μαΐου, ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell λόγω των αυξημένων τιμών στα commodities και στην αγορά ενέργειας.

Η Shell δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv, έναντι κερδών 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σχέδια να αυξήσει το μέρισμά της κατά περίπου 4% στα 0,25 δολ. ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο. 

Από το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της εταιρείας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Shell είπε ότι έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα κατά το ήμισυ, με αγορές μετοχών 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων να ολοκληρώνονται πριν από την ανακοίνωση των κερδών του δεύτερου τριμήνου.

Τα αποτελέσματα της Shell αντικατοπτρίζουν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που παρατηρούνται σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρότι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υφίστανται δαπανηρές απομειώσεις λόγω Ρωσίας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πρώτα και κύρια μια ανθρώπινη τραγωδία, αλλά έχει προκαλέσει επίσης σημαντική αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και έχει δείξει ότι η ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια απλά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ben van Beurden. 

«Οι επιπτώσεις αυτής της αβεβαιότητας και του υψηλότερου κόστους που συνεπάγεται γίνονται αισθητές παντού. Συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις, τους πελάτες και τους προμηθευτές μας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις και να παρέχουμε υποστήριξη και λύσεις όπου μπορούμε» προσέθεσε.

Η Shell ανέφερε απότομη άνοδο στα κέρδη ολόκληρου του έτους το 2021 λόγω της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 36% από έτος μέχρι σήμερα.

«Αισχρά» κέρδη

Ομάδες της Ένωσης και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν χαρακτηρίσει τα κέρδη ρεκόρ για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων του Ηνωμένου Βασιλείου ως «αισχρά», σε μια εποχή που πολλοί καταναλωτές παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.