Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης «ντύνονται» με NEF NEF

Τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης «ντύνονται» με NEF NEF

Οι αδερφοί Κλειδέρη άνοιξαν φέτος το πρώτο κατάστημα λιανικής στο Χαλάνδρι και ετοιμάζονται να ταράξουν κι άλλο τα «επιχειρηματικά νερά» το 2014.

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η εταιρεία NEF NEF, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο των λευκών ειδών από το 1961. Παρά την πτώση 30%-40% που καταγράφεται στον κλάδο, η οικογενειακή επιχείρηση των αδελφών Κλειδέρη χάρη στη συνετή οικονομική στρατηγική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια θα κλείσει το φετινό οικονομικό έτος με μια αύξηση στον τζίρο της τάξης του 25%. Η εταιρεία, η οποία «ντύνει» τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του εξωτερικού και συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες εταιρείες του κλάδου, είναι 100% ελληνική και κουβαλά στην πλάτη της πολυετή εμπειρία.

Το brand NEF NEF μπορεί να ακούγεται έντονα μόλις την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, ωστόσο, η τεχνογνωσία υπάρχει εδώ και μισό αιώνα. Το 1961 ο πατέρας Κλειδέρης ξεκινά ως κατασκευαστής λευκών ειδών για το σπίτι υπό το brand EBYEΠ. Η μάρκα με σήμα το αλογάκι μπήκε σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό και κατέστη συνώνυμο της κομψότητας.

Λίγα χρόνια αργότερα , το 1980, αναλαμβάνουν τα ηνία της επιχείρησης οι γιοι του, Αλέξανδρος και Κώστας Κλειδέρης. Για επτά ολόκληρα χρόνια συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται ως ΕΒYΕΠ, αλλά συνειδητοποιούν ότι το συγκεκριμένο brand είναι ξεπερασμένο και αποφασίζουν να βάλουν τη δική τους πινελιά ανανέωσης. Αρχικά το όνομα της εταιρείας μετατρέπεται το 1984 σε ΝΕΦΕΛΗ, καθώς είναι η χρονιά κατά την οποία γεννιέται η μικρότερη αδερφή τους Νεφέλη, αλλά  και πάλι ο Κώστας θεωρεί πως το όνομα δεν είναι αρκετά εμπορικό για τα πρότυπα της ελληνικής αγοράς και το μετατρέπει σε nef-nef.

Διαβάστε ακόμη: Τα τρία «Άλφα» της καθημερινής μας διατροφής

Το όνομα, όμως, εξακολουθεί να τους προβληματίζει για άλλους λόγους. Το 1989 εισέρχεται παράλληλα στην ελληνική αγορά η NAF- NAF, η οποία βρίσκει τους αδερφούς Κλειδέρη να έχουν ήδη κατοχυρωμένο το όνομα και να δραστηριοποιούνται τουλάχιστον μια πενταετία με αυτήν την επωνυμία. «Είχαμε το registration για Ελλάδα, αλλά δεν είχαμε προβλέψει το registration για Ευρώπη. Η NAF-NAF μας δημιούργησε τότε κάποια θέματα, κινήθηκε δικαστικά, αλλά εμείς δικαιωθήκαμε χάρη στην εμφάνιση τιμολογίων από το 1984 που αποδείκνυαν την εγκυρότητα της επωνυμίας μας», αναφέρει στο FortuneGreece.com o Κώστας Κλειδέρης. Την ίδια στιγμή η εταιρεία   επιλέγει να κάνει register και στην Ευρώπη και στις αρχές του 2000 προσθέτει στο brand NEF NEF τη λέξη Home wear.

Σήμερα τα προϊόντα  της επιχείρησης χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων Τυνησία και Ισραήλ. Το 10% του τζίρου προέρχεται από εξαγωγές και η  προοπτική είναι το ποσοστό να διπλασιαστεί μέσω νέων αγορών, όπως η Ρωσία, η Μέση Ανατολή, η Β. Αμερική και η ΝΑ Ευρώπη. Στο εξωτερικό είναι «δυνατοί» κυρίως στις συλλογές για ξενοδοχεία, αφού η τοποθεσία, το κομμάτι των logistics και η μακροχρόνια εμπειρία τους καθιστά ιδανικό προμηθευτή για πολλά ξενοδοχεία της Ευρώπης.

Η μεγάλη αλλαγή για την εταιρεία ήρθε μέσα στο 2013 όταν πριν από λίγους μήνες άνοιξε το πρώτο κατάστημα λιανικής στο Χαλάνδρι, το οποίο κινείται εντός των στόχων της επιχείρησης. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η NEF NEF από τη στιγμή που είναι τόσα χρόνια στην ελληνική αγορά δεν είχε ανοίξει νωρίτερα ίδια καταστήματα, ο Κώστας μας εξηγεί πως ήταν εδώ και καιρό στη σκέψη της εταιρείας, απλώς έψαχναν την κατάλλη στιγμή. «Δεν είμασταν έτοιμοι να φτιάξουμε καταστήματα λιανικής. Ένα από τα ελαττώματά μας, εντός εισαγωγικών, είναι ότι θέλουμε να μελετάμε την κάθε κίνηση αρκετά σχολαστικά. Οι καιροί όμως δεν το επιτρέπουν. Το κλίμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν ευνοεί. Το πλάνο για τη δημιουργία καταστήματος λιανικής υπήρχε εδώ και έξι χρόνια και η όποια καθυστέρηση στην υλοποίησή του οφείλεται στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης».

1/3

Διαβάστε ακόμη: Η ακριτική Φάρμα Κουκάκη που έφτασε σε 7 χώρες της Ευρώπης

Το πρώτο κατάστημα «τρέχει» πιλοτικά και θα αποτελέσει το πρότυπο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η δημιουργία των δύο νέων καταστημάτων που έχει υπολογίσει η διοίκηση για το 2014. Το πλάνο περιλαμβάνει το στήσιμο ενός δικτύου λιανικής μέσω καταστημάτων που θα προκύψουν από συνεργασία με υπάρχοντες συνεργάτες και πελάτες. Ήδη μελετώνται περιοχές που είναι υποψήφιες για το άνοιγμα καταστήματος, αλλά ανασταλτικός παράγων παραμένει ακόμα η τιμή των ενοικίων.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Από την επόμενη χρονιά θα τεθεί σε λειτουργία και το πρώτο ιντερνετικό κατάστημα NEF NEF που συνιστά καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα. «Την πλατφόρμα σκεφτόμαστε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα κράτη για εξαγωγές. Σε κάποια κράτη που θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιος ενδιάμεσος ή κάποια μαγαζιά, αυτή η κίνηση θα μας διευκολύνει. Το ίντερνετ είναι μια σύγχρονη μορφή λιανικής πώλησης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε χαμηλά επίπεδα αξιοποίησής του. Το ποσοστό στα δικά μας είδη είναι πολύ χαμηλό, γύρω στο 4%-5%. Εκτιμάμε ότι αυτό το κομμάτι της αγοράς θα μεγαλώσει πολύ τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε ακόμη: Το μέλι των θεών στον ουρανίσκο των κοινών θνητών

Σχολιάζοντας το μερίδιο αγοράς που χάνεται καθημερινά από μεγάλες πολυεθνικές όπως Ikea, Zara, Carrefour, Jumbo και ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Κώστας τονίζει πως αυτοί οι μεγάλοι παίχτες κατέχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς και πως η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν  οι μικρότερου μεγέθους ελληνικές εταιρείες, το πραγματικό retail που λειτουργεί με το μαγαζί της γειτονιάς, είναι να δώσουν έμφαση στο τρίπτυχο ποιότητα, τιμή και service για να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί. Εκτιμά δε ότι οι τιμές θα πέσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Το βασικό σήμερα είναι η κερδοφορία μιας επιχείρησης και όχι το μέγεθός της. Μπορεί κάποιος να είναι πρώτος στην κατάταξη, αλλά να εμφανίζει τρομακτικές ζημιές. Τo must για εμάς είναι να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Να πληρώνουμε στην ώρα μας και να μην μειώνουμε μισθούς», υπογραμμίζει ο Κώστας.

Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν ότι η πτώση που έχει συντελεστεί από το 2008 στον κλάδο των λευκών ειδών ανέρχεται σε 30%-40% και πως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας που είναι άρρηκτα συνεδεμένος με τα λευκά είδη έχει πλέον ισχνή παρουσία στη χώρα μας, χωρίς να προβλέπεται η λήψη μέτρων από την κυβέρνηση. Εκτός από την επιχειρηματική ηθική, την οποία διακρίνει κανείς με την πρώτη ματιά στα πρόσωπα των αδερφών Κλειδέρη, θα πρέπει να αναγνωριστεί στη διοίκηση το γεγονός ότι καταφέρνει και λειτουργεί με ίδια κεφάλαια, προσφέροντας ταυτόχρονα στους εργαζόμενους ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη: Το κεραμικό μπουκάλι που κάνει τον γύρο του κόσμου