Τα ρούχα σας μας σκοτώνουν!

Τα ρούχα σας μας σκοτώνουν!

Αγοράζουμε πάρα πολλά ρούχα πληρώνοντας πάρα πολύ λίγα χρήματα.

Αυτό είναι το μήνυμα του ντοκιμαντέρ «The True Cost», το οποίο καταγράφει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη βιομηχανία ένδυσης και πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα. Το ντοκιμαντέρ είναι μία σαρωτική και σπαρακτική έρευνα-καταδίκη της παγκόσμιας βιομηχανίας ρούχων.

Αποκαλύπτει την ακαταλληλότητα των υλικών και των μέσων που χρησιμοποιούνται, πλάνα από την θανατηφόρα κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στο Μπαγκλαντές το 2013, τη δημιουργία χημικών αφρών στα ποτάμια της Ινδίας και τα βουνά απορριμμάτων στην Αϊτή.

«Πιστεύω πως τα ρούχα αυτά φτιάχνονται από το αίμα μας», λέει η Shima Akhter, μία Μπαγκλαντεσιανή εργάτρια σε εργοστάσιο ρούχων. «Θέλω οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου να προσέχουν και να μεριμνούν για εμάς, έτσι ώστε να μην χάνουν άλλες μητέρες τα παιδιά τους με αυτό τον τρόπο».

Στην ταινία παρατίθεται μία σειρά από ιδιαιτέρως ανησυχητικά γεγονότα. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

– 250.000 Ινδοί αγρότες βαμβακιού έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία 15 χρόνια, εν μέρει λόγω των χρεών που επωμίστηκαν για να αγοράσουν γενετικά τροποποιημένους σπόρους βαμβακιού.

– 80 δισεκατομμύρια τεμάχια ρούχων αγοράζονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο-ποσοστό αυξημένο κατά 400% σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίες

-Οι Αμερικανοί πετάνε στα σκουπίδια κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αξίας 82 δολαρίων ετησίως.

– Μόνο το 10% των ενδυμάτων που δωρίζονται από ανθρώπους στα καταστήματα πωλούνται – τα υπόλοιπα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αγορές αναπτυσσόμενων χωρών

Παράλληλα, στο ντοκιμαντέρ υπάρχει και η συνέντευξη ενός ιδιοκτήτη εργοστασίου στο Μπαγκλαντές, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η συνεχής πίεση για την παραγωγή φτηνών ρούχων είναι σε σημαντικό βαθμό υπεύθυνη για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

«Είναι άραγε ηθικό να αγοράζει κανείς ένα T-shirt 5 δολάρια ή ένα τζιν για 20;», διερωτάται ο Livia Firth.