Τα βασικά μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση

Τα βασικά μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη που θα εξεταστεί τη Δευτέρα.

«Είμαστε συν-συγγραφείς» των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περάσουν στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Oικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.

Ερωτηθείς ο υπουργός Oικονομικών για το τι θα περιέχει ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η Ελλάδα τη Δευτέρα στους εταίρους στην ευρωζώνη, ανέφερε ότι θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους τέσσερις μήνες. Οι προτάσεις αυτές, θα αξιολογηθούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών την επόμενη μέρα, ενώ όπως ανέφερε, στο τέλος του τετραμήνου η κυβέρνηση θα κριθεί στη βάση της επιτυχίας της εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων, ούτε και αύξηση του ΦΠΑ. Ανέφερε, επίσης, ότι στη λίστα που θα καταθέσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή που να δημιουργεί ανατροπές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.

Ερωτηθείς για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι « δεν είμαστε δογματικοί» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεται εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τα έσοδα να πέφτουν στη μαύρη τρύπα ενός μη βιώσιμου χρέους.

Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε συν-συγγραφείς» των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περάσουν στη χώρα. Πρόσθεσε, δε, ότι σκοπεύει να καλέσει τα κόμματα να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες όπως είπε θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του ρεαλισμού γιατί «μιλάμε για τέσσερις μήνες». « Η μεγάλη μας αγωνία είναι αν θα μπορέσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις να τις εφαρμόσουμε. Είναι το μεγάλο μας εθνικό στοίχημα», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση θα προτείνει:

-Nα μη ξεπερνάει το πρωτογενές πλεόνασμα το 1% για το 2015

– Μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και για την ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

– Δράσεις που ανακοινώθηκαν στο λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» – εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

– Ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» των ιδιωτών και των επιχειρήσεων και για τα χρέη σε εφορία και ταμεία, όπως τις έχει ήδη περιγράψει το υπουργείο Οικονομικών

– Ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Εδώ υπάρχει πρόβλεψη της κυβέρνησης για επαναπρόσληψη 2.500 υπαλλήλων, με το δημοσιονομικό κόστος να θεωρείται χαμηλό.

Αυτό που τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος θα έρθουν έτσι και αλλιώς στη Βουλή.

Σημαντικά ζητήματα αποτελούν ακόμα η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάσταση του από φόρο μεγάλης περιουσίας και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει κυρίως πρόβλημα στο εσωτερικό της, καθώς ήδη στελέχη της έχουν «παγώσει» αρκετές από αυτές. Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι κάθε περίπτωση θα εξεταστεί διαφορετικά.

Από την πλευρά των εταίρων διατυπώνεται ότι αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό και δεν πρέπει να είναι μονομερείς ενέργειες, χωρίς όμως να έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινήσεις.