«Ταύρος» το 2023 η αγορά ομολόγων – Ρεκόρ 600 δισ. για τις πωλήσεις χρέους παγκοσμίως 

«Ταύρος» το 2023 η αγορά ομολόγων – Ρεκόρ 600 δισ. για τις πωλήσεις χρέους παγκοσμίως 
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανθεί η αγορά ομολόγων…

Ενθουσιασμό έχουν προκαλέσει στις τάξεις των επενδυτών οι αποδόσεις στην αγορά χρέους, η οποία πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες εκκινήσεις, με τις ανά τον κόσμο εταιρείες αλλά και κράτη να αντλούν ποσά άνω του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τις ασιατικές εταιρείες και τις χώρες των αναπτυσσόμενων χωρών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της αγοράς, τα ομόλογα ανθούν… εν μέρει χάρη σε ένα ράλι που είδε τα ομόλογα παγκοσμίως όλων των κατηγοριών να έχουν κέρδη 4,1% στην έναρξη της χρονιάς, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση από το 1999.

Οι δανειολήπτες που θέλουν να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση μετά την αποχή τους από την αγορά χρέους για μεγάλο μέρος του 2022, ξαφνικά συναντούν επενδυτές με ατελείωτη όρεξη, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός ψύχεται και πως οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τη νομισματική σύσφιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Για πολλούς, τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος φαίνονται όλο και πιο ελκυστικά, αφού η καταστροφή του περασμένου έτους οδήγησε τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, ενόψει και της προοπτικής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η αύξηση στις τιμές των ομολόγων έχει δρόμο… κατά την άποψή μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αγορές επενδυτικής βαθμίδας» δήλωσε ο Omar Slim, συνεπικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος Ασίας πρώην Ιαπωνίας στην PineBridge Investments. 

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι, σε γενικές γραμμές, σταθερά», είπε, προσθέτοντας ότι «η απότομη στροφή που βλέπουμε στην πολιτική της Κίνας θα παράσχει την αναγκαία ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη, μετριάζοντας ορισμένους από τους κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές και παρέχοντας περαιτέρω στήριξη».

Η υπερβολική ζήτηση και οι μεγαλύτερες εισροές σε πιστώσεις υψηλής ποιότητας στις ΗΠΑ συνέβαλαν στο να μετεξελιχθεί η αγορά χρέους ο πιο πολυσύχναστος επενδυτικός δρόμος. Οι εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων επενδυτικής και κερδοσκοπικής διαβάθμισης έφταναν τα 586 δισεκατομμύρια δολάρια έως τις 18 Ιανουαρίου.

Το Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας των ΗΠΑ θα αποδώσουν 10% φέτος μετά τη χειρότερη επίδοσή τους εδώ και μισό αιώνα το 2022. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ομόλογα εκφρασμένα σε ευρώ στις αναδυόμενες αγορές και επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% και 4,5% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάει ρεκόρ

Η έκδοση χρέους εκφρασμένο σε ευρώ σπάει ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας περίπου 39% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Από την άλλη, οι πωλήσεις ομολόγων εκφρασμένων σε δολάρια κινούνται περίπου σύμφωνα με τον ισχυρό ρυθμό του περασμένου έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες πρωτοστάτησαν στις παγκόσμιες εκδόσεις φέτος ως κλάδος, με τις πωλήσεις από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα να ξεπερνούν τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σκουπίδια…

Μία από τις λίγες αγορές που δυσκολεύονται να βρουν βάσεις της είναι τα «junk bonds». Οι προσφορές από εκδότες υψηλής απόδοσης τρέχουν με τον πιο αργό ρυθμό από το 2019, με περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια να τιμολογούνται έως τις 18 Ιανουαρίου – ίσως λόγω υψηλών επιτοκίων. Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών σχετικά με το πώς αυτοί οι δανειολήπτες μπορούν να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια ύφεση είναι επίσης άλλος ένας πιθανός παράγοντας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση μπορεί σύντομα να αυξηθεί.

Ευνοημένο Front-End

Οι πωλήσεις ομολόγων διάρκειας τριών ετών ή λιγότερο έχουν αυξηθεί περισσότερο από 80%, στα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα μόλις πριν από δύο χρόνια, μετά την άνοδο των αποδόσεων το 2022. Αντίθετα, οι εκδόσεις ομολόγων με διάρκεια 10 ετών ή μεγαλύτερη έχουν διολισθήσει.

«Είμαστε ακόμη αρκετά αμυντικά τοποθετημένοι, δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμη δει τον πλήρη αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία και τα κέρδη», δήλωσε η Pauline Chrystal, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kapstream Capital στο Σίδνεϊ. 

Αποδόσεις…

Τα αμερικανικά ομόλογα ενισχύθηκαν εκ νέου, με αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών τίτλων να υποχωρήσει περισσότερο από 4 μονάδες βάσης, στο 3,33%. Το επιτόκιο έχει «πέσει» 55 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011

Από την άλλη, η πρωτογενής ευρωπαϊκή αγορά είδε νέα πλημμύρα χρηματοπιστωτικών δανειοληπτών την Τετάρτη, ενώ ορισμένοι εκδότες δοκίμασαν τη ζήτηση για πιο επικίνδυνες μορφές χρέους. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί ομόλογα άνω των 200 δισ. δολ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: