ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Επένδυση στο μέλλον με το μεγαλύτερο έργο καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Επένδυση στο μέλλον με το μεγαλύτερο έργο καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα
Επένδυση 650 εκατ. ευρώ, 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και συνολικά οφέλη στο ηλεκτρικό σύστημα που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επενδύει στο μέλλον της καθαρής ενέργειας με το «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία», συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας έτσι το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αλλά και το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας σε όλη τη χώρα, έχοντας χαρακτηριστεί ήδη από το 2013 Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και από το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλά οφέλη για την τοπική οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον

Η ένταξη του αντλησιοταμιευτικού Αμφιλοχίας προσφέρει συνολικά οφέλη στο ηλεκτρικό σύστημα που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου με την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και στη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρισμού.

Μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων απασχόλησης κατά την κατασκευή και η διατήρηση 60 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία για εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό, η αξιοποίηση εγχώριων πόρων, ο χαρακτήρας του ως κατά ~70% έργο υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, καθώς και η συνεπακόλουθη βελτίωση τοπικών υποδομών και η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

Παράλληλα, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, εν όψει της μαζικής διείσδυσης στα ενεργειακά συστήματα της κυμαινόμενης παραγωγής ανανεώσιμων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση/αποθήκευση), το έργο περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο) συνολικής χωρητικότητας 9 εκατ. κυβικών μέτρων, ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου.

Με ετήσια οφέλη που ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ, το «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

Πώς λειτουργεί η αντλησιοταμίευση

Η λειτουργία της αντλησιοταμίευσης απαιτεί δύο δεξαμενές με διαφορά υψομέτρου, δηλαδή γεωμορφολογικό ανάγλυφο που η χώρα μας διαθέτει εν αφθονία. Όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο σύστημα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να αντλήσει νερό από τον «κάτω» προς τον «άνω» ταμιευτήρα. Όταν στο σύστημα υπάρχει υψηλή ζήτηση, το νερό επανέρχεται στον χαμηλότερο ταμιευτήρα παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια.

Με αυτόν τον απλό τρόπο, η ενέργεια που «περισσεύει» αποθηκεύεται προσωρινά για να μετατραπεί σε υδροηλεκτρική ενέργεια, όταν το σύστημα τη χρειαστεί. Η αντλησιοταμίευση είναι η πλέον δοκιμασμένη μέθοδος, η οποία αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης. Τα πρώτα αντλησιοταμιευτικά έργα εμφανίστηκαν ήδη από το 1890 για να διαχειριστούν τα φορτία μεγάλων θερμικών μονάδων βάσης. Έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων αποθήκευσης ενέργειας (όπως π.χ. οι εισαγόμενες μπαταρίες), καθώς έχουν δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης, πολύ χαμηλότερο κόστος, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και μεγάλο χρόνο ζωής που υπερβαίνει τα 50 χρόνια.

17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Η Τέρνα Ενεργειακή, μέσα από τη δραστηριότητά της στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο για Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια (SDG 7) και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (SDG 13), έχοντας ως δέσμευση τη διαρκή δημιουργία αξίας.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: