Θ. Βώκος: «Η ναυτιλία θα κινηθεί δυναμικά, αλλά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο ρίσκα»

Θ. Βώκος: «Η ναυτιλία θα κινηθεί δυναμικά, αλλά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο ρίσκα»
Mύθο χαρακτηρίζει την συνεισφορά της εμπορικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς», που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, και υπολογίζει την συνεισφορά της στο ΑΕΠ της Ελλάδας μόλις σε 1%, αν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για 4 έως 7.5%. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα Ποσειδώνια 2022 ετοιμάζονται να υποδεχτούν την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα στο Metropolitan Expo, 6-10 Ιουνίου.

Από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου τα φώτα της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας θα είναι στραμμένα στην Ελλάδα , καθώς τα Ποσειδώνια 2022 είναι έτοιμα για να παρουσιάσουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα, όπως επίσης και τις αναδυόμενες τάσεις σε μια πολύ σημαντική αγορά.

Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση παγκοσμίως, θα λάβει χώρα στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo και όπως εκτιμούν οι διοργανωτές, έπειτα από δύο χρόνια παύσης δραστηριοτήτων, λόγω του covid, το timing είναι πλέον κατάλληλο και το έδαφος πρόσφορο για το κλείσιμο σημαντικών επιχειρηματικών deals, για τα οποία κρίνεται αναγκαία η διαπροσωπική επικοινωνία και επαφή.

«Μπαίνουμε στο πνεύμα των Ποσειδωνίων, τα οποία θα είναι μεγαλύτερα από πότε. Φέτος θα δείτε πολλές εκδηλώσεις, και παρουσιάσεις να διεξάγονται παράλληλα, και είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που καλύψαμε όλο το εκθεσιακό κέντρο με 700 περίπτερα. Αν αναλογιστείτε ότι χάσαμε κάποιους Κινέζους εκθέτες, εξαιτίας των αυστηρών υγειονομικών μέτρων που ισχύουν στη χώρα τους, αυτό από μόνο του δείχνει ότι ο εκθεσιακό κέντρο πρέπει να επεκταθεί» ανέφερε ο Θοδωρής Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε.

Πρόσθεσε ότι τα Ποσειδώνια 2022 αποτελούν την πρώτη έκθεση με πιστοποίηση για τη βιωσιμότητα, έχοντας λάβει μέτρα για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα που αυτή αφήνει.

«Φέτος θα έχουμε 10 ξένες υπουργικές αποστολές. Το εντυπωσιακό είναι ότι ξεκινούν από τη χώρα τους με δίκη τους πρωτοβουλία γιατί αναγνωρίζουν τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας. Παράλληλα, το παρών στην έκθεση θα δώσει και η Επίτροπος Μεταφορών. Μιλάμε για μια ασιατικοβαρή έκθεση όπου χώρες όπως οι: Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη έχουν μεγάλη παρουσία. Η Ευρώπη έρχεται δεύτερη και οι Αμερικάνοι ακολουθούν. Οι Κινέζοι επιχειρηματίες ακύρωσαν τελευταία στιγμή γιατί η συμμετοχή τους σε μια έκθεση, όπως η δική μας, θα τους αναγκάσει να μείνουν ένα μήνα μακριά από το γραφείο».

Ο κ. Βώκος αναμένει ότι τα Ποσειδώνια 2022 θα ξεπεράσουν τους 18.000 επισκέπτες, όχι όμως και τους 20.000 που ήταν το 2018, ενώ όπως δήλωσε η ναυτιλία θα κινηθεί δυναμικά με μεγάλη αξιοποίηση του στόλου, αλλά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, γεμάτο ρίσκα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε, όπως ήταν φυσικό, παράπλευρες απώλειες. Στην περίπτωσή μας χάσαμε 3 Ουκρανούς και 3 Ρώσους εκθέτες, που ήταν μεγάλοι και σημαντικοί, όμως καταφέραμε να καλύψουμε το κενό με τους Αμερικάνους που στέλνουν  ακόμη και τώρα αιτήματα. Έχουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή Τούρκων από πότε, ενώ στα new entries είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος».

Το πρόγραμμα των Ποσειδωνίων έχει επεκταθεί και πλέον διαρκεί δέκα ημέρες αφού τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί σε αυτό και οι Ποσειδωνιακοί Αγώνες, μια σειρά από αθλητικούς αγώνες για στελέχη της ναυτιλίας που παρέχουν επιπλέον ευκαιρίες δικτύωσης για τους χιλιάδες συμμετέχοντες της έκθεσης. Τα Posidonia Games περιλαμβάνουν αγώνες ιστιοπλοΐας, ποδοσφαίρου, γκολφ, μπάσκετ και τρεξίματος, και τα έσοδα ενισχύουν τον Δήμο Πειραιά, την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, και χρηματοδοτούν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΠΟΙΑΘ και την Συν-Ένωσις.

Ο εν λόγω θεσμός, ανέκαθεν αποτελούσε μια σημαντική πηγή εσόδων για την τουριστική βιομηχανία και άλλους συναφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας αφού περισσότερα από 10.000 άτομα ταξιδεύουν στην χώρα μας για την έκθεση κάθε δυο χρόνια. Υπολογίζεται δε ότι τα Ποσειδώνια δημιουργούν έσοδα περίπου 60 εκ. ευρώ για την χώρα μας από δαπάνες για διαμονή, μεταφορές, εστίαση, διοργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων, κατασκευή περιπτέρων κ.α.