«Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την»

«Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την»

Θετικές εντυπώσεις άφησε ο Αλέξης Τσίπρας στο debate των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής.

Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις άφησε στο debate μεταξύ των πέντε υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν που μόλις ολοκληρώθηκε, ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα ζητήματα της ανεργίας, την οικονομική κρίση, τις τράπεζες, τον ευρωσκεπτικισμό, την κρίση στην Ουκρανία, τη μεταναστευτική πολιτική, τη θρησκεία και τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Στο διάρκειας 90 λεπτών debate που αποτέλεσε μία συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Eurovision, με συντονίστρια την Ιταλίδα δημοσιογράφο Μόνικα Ματζόνι (παρουσιάστρια και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24), ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Γκι Βερχόφσταντ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιο του ίδιου κόμματος, και Σκα Κέλλερ, υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώπιον ακροατηρίου. Πολίτες από όλη την Ευρώπη μπορούσαν να σχολιάζουν, χρησιμοποιώντας τον κωδικό #tellEUROPE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, λέγοντας πως ελπίζει «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη». Μάλιστα απευθύνθηκε στους άλλους υποψηφίους, ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική ρωτώντας τους, αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την Αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες.

 

Στην πρώτη ερώτηση για την ανεργία ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Έχουν δώσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως η λύση είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις σε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη. «Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία κυρίως των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην ΕΕ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε παρατήρηση του Γκι Φερχόφστατ για τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα από αυτές, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι το πελατειακό κράτος που στήριζε τις τράπεζες, στηρίζονταν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «ενώ στην αρχή το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, στην πορεία το φάρμακο έκανε χειρότερη την ασθένεια».

Για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή έχει αιτία και η αιτία είναι η πολιτική αυτών που κυβερνούν την Ευρώπη, τα κόμματα που στηρίζουν τον κ. Σουλτς και τον κ. Γιούνκερ, που λένε, όπως σημείωσε, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα, κάτι που κάνει αποκρουστική την ΕΕ.

«Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την, γιατί τώρα αναδιανέμει φτώχεια και εξαθλίωση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.   

Για την πολιτική λιτότητας, «οι ιδέες του Γκι Φερχόφστατ, που είχε μιλήσει προηγουμένως για δημοσιονομική πειθαρχία, είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, στη φούσκα στις ΗΠΑ, που μέσα από διαχείριση κρίσης έχουν θέσει σε κίνδυνο την Ευρώπη. Ανάπτυξη και συνοχή είναι η λύση», επεσήμανε ο υποψήφιος της Ευρ. Αριστεράς, «προκειμένου να τονώσουμε τη ζήτηση και να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για διάσκεψη για το χρέος στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα του χρέους αν δεν αντιμετωπιστεί με λογική και αλληλεγγύη δεν θα ξεφύγουμε από την ύφεση και την καταστροφή.

Για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει μείνει άναυδος που ο συνυποψήφιός του, κ. Φερχόφστατ, υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης των τραπεζών που, όπως είπε, «θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Τώρα λένε ότι πρέπει να σηκώνουν το βάρος και οι καταθέτες, κάτι που συνιστά καταστροφική λογική». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψει και στις τράπεζες να προχωρήσουν σε εξυγίανση, αλλιώς, υποστήριξε, θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη τους λαούς.

14001348
Από αριστερά: Σουλτς, Γιούνκερ και Φερχόφσταντ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα δημοσιεύματα των Financial Times για την περίοδο 2011-2012, το δημοψήφισμα που ήθελε να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς, ο κ. Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες. Επίσης έθεσε το ερώτημα «για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλλει στην Ελλάδα τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στην χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες».

Σε ερώτηση για τη λειτουργία των λόμπυ στις Βρυξέλλες και τη διαφθορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και σημείωσε ότι «είναι υπόθεση της ΕΕ στο σύνολό της να την αντιμετωπίσει». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Για την αποχή στις ευρωεκλογές, ο υποψήφιος του κόμματος της Ευρ. Αριστεράς επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα σήμερα στην ΕΕ , είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. «Οι πολίτες απέχουν γιατί δεν πιστεύουν ότι η ψήφος τους μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της πολιτικής. Στις Συνόδους Κορυφής οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί πιστεύουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ δεν θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι πολύ ενοχλητικό που η κ. Μέρκελ δημόσια λέει ότι μπορεί κανείς από εμάς να μην είναι πρόεδρος και αδίκως μαζευτήκαμε εδώ. Όλα αυτά ενοχλούν τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στην ΕΕ. Γι’ αυτό είναι δεδομένο ότι αυτό που φοβούνται είναι η Δημοκρατία. Όλα αυτά συντελούν στην αρνητική εικόνα της Ευρώπης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την ερώτηση προς τον κ. Γιούνκερ, ζητώντας να απαντήσει αν πέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα. «Όλα αυτά», είπε «συμβάλλουν στο να διαλυθεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, δυστυχώς για όλους μας».

Στην ερώτηση γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Πρώτον γιατί θα αυξήσουμε τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα και οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Δεύτερον , θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την Τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τρίτον Θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση Διάσκεψης για το χρέος για να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή και δημοκρατία».

14001438
Ο Α. Τσίπρας με την Σκα Κέλλερ.

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι οξύμωρο η ΕΕ να θέλει να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα τη στιγμή που συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις εκεί όπου δημιουργούνται εστίες μετανάστευσης, όπως στο Αφγανιστάν ή στη Λιβύη. «Έτσι οι άνθρωποι που δεν έχουν άλλη προοπτική στη ζωή τους, επιλέγουν να φύγουν αναζητώντας καλύτερη ζωή», είπε και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να έχει μετατραπεί η Μεσόγειος σε νεκροταφείο, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» και υπέρ της δίκαιης κατανομής των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά τα θρησκευτικά σύμβολα στην Ευρώπη, αν πρέπει να τοποθετούνται στα δημόσια κτίρια ή αν οι γυναίκες μπορούν να φορούν μαντίλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι κάθε πολίτης που ζει σε μια χώρα-μέλος πρέπει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες και κάθε κράτος να σέβεται τις πεποιθήσεις των πολιτών. «Είναι επικίνδυνο», επισήμανε, «να υπάρξει ένα κύμα αναχρονισμού και συντηρητισμού, κυρίως γύρω από θρησκευτικά θέματα», και ως παράδειγμα εξέφρασε την αντίθεσή του στην απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ισπανία, κάτι που, όπως είπε, «πρέπει να αγωνιστούμε για να αποτραπεί».

Για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση με τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη «πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του ψυχρού πολέμου». «Η πολιτική αυτή», πρόσθεσε, «ανοίγει μια πληγή που δεν μπορεί να κλείσει με κυρώσεις, αλλά με διπλωματία». Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση των νεοναζί στην Ουκρανία, και πως πρέπει να αποφασίσει μόνος του ο ουκρανικός λαός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος στον ΟΑΣΕ και να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ούτε του ΝΑΤΟ, ούτε της Ρωσίας, για να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη.

Στην ερώτηση για τις κινήσεις αυτοδιάθεσης διάφορων λαών, όπως των Καταλανών ή των Σκωτσέζων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αλλά, επισήμανε, εθνικισμοί και εντάσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Δεν πρέπει να προκρίνουμε ως ΕΕ την αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά να σεβαστούμε θέσεις λαών, με μια λύση να είναι η ομοσπονδία στο πλαίσιο του κράτους». Το ίδιο πρόσθεσε μπορεί να ισχύσει και με την Ουκρανία, που πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ με μια ομοσπονδιακή δομή.

Το FortuneGreece παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές της κάλπης λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές