Θερινές εκπτώσεις: Οι Έλληνες προτίμησαν τις παραλίες από τα ψώνια

Θερινές εκπτώσεις: Οι Έλληνες προτίμησαν τις παραλίες από τα ψώνια
Κόσμος στέκεται έξω από βιτρίνα καταστήματος κατά τη διάρκεια της πρώτης Κυριακής των θερινών εκπτώσεων στο κέντρο της Αθήνας, Κυριακή 19 Ιουλίου 2020. Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2020, ενώ προαιρετικά πολλά καταστήματα άνοιξαν την πρώτη Κυριακή των καλοκαιρινών εκπτώσεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απογοητευτική η καταναλωτική κίνηση των πρώτων εβδομάδων – Έκκληση στήριξης από τις επιχειρήσεις.

Αίσθημα απογοήτευσης εκφράζουν οι καταστηματάρχες, καθώς οι προσδοκίες που είχαν για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις φαίνεται να ήταν υψηλότερες των περιστάσεων. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κάλυψη του στόχου που αφορούσε τζίρο ύψους 6 δισ. ευρώ, όμως κρίνοντας από την κινητικότητα των πρώτων εβδομάδων θα έλεγε κανείς ότι, παρά τις γενναίες εκπτώσεις, οι Έλληνες προτίμησαν να ξοδέψουν το budget τους στις… διακοπές.

Ενδεικτική είναι και η επίσημη ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, στην οποία τονίζεται ότι τα μηνύματα που εισπράττει ο Σύλλογος από τα μέλη του, είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά.

«Ο εμπορικός κόσμος περίμενε να τονωθεί η «αναιμική» αγοραστική κίνηση και  η αγορά να πάρει μια μικρή ανάσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον με τρέχουσες και συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς, πως τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι ιδιαίτερα δελεαστικά, λόγω της προσπάθειας των επιχειρήσεων να κρατήσουν κοντά τους τους καταναλωτές».

Αναλύοντας τους βασικούς λόγους που κρατούν την αγορά σε χαμηλά επίπεδα αγοραστικής κίνησης, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά αποδίδει τις αναιμικές συναλλαγές στο αυξημένο ενεργειακό κόστος που βάζει και τα νοικοκυριά σε καθεστώς ρυθμίσεων, στις υψηλές τιμές των καυσίμων, στο κόστος στέγασης που έχει ανέβει σημαντικά, στις ανατιμήσεις σε μια σειρά αγαθών που πιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κυρίως των πιο ευάλωτων, αλλά και στην αβεβαιότητα για το αύριο που οδηγεί σε καταναλωτική αποχή.

Ταυτόχρονα, ο εγκλεισμός των τελευταίων δύο ετών και οι υγειονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν, λόγω της πανδημίας, έχουν αλλάξει τελείως τις προτεραιότητες των καταναλωτών. Η ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει στις παραλίες και όχι στο shopping therapy.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, «κρούει τον κώδωνα κινδύνου» για την σοβαρότητα της κατάστασης και τονίζει την ανάγκη συνολικού σχεδίου διάσωσης του εμπορικού κόσμου, που προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά του Πειραιά λειτουργεί ως βαρόμετρο, αν λάβουμε υπόψη ότι στο επαγγελματικό επιμελητήριο είναι εγγεγραμμένα 17.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 2.000 είναι και στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά.

Πλέον οι επιχειρήσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην αυξημένη ροή ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η εισαγόμενη κατανάλωση θα υποβοηθηθεί αφού θα ρευστοποιηθεί μεγάλος όγκος των διαθέσιμων εμπορευμάτων. Άλλωστε, οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και ανταγωνιστικές, και σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο προϊόν ο καταναλωτής μπορεί να το βρει αρκετά φθηνότερα από ότι θα το έβρισκε στη χώρα του.