Θεσσαλονίκη: Σταθερά σε χαμηλό επίπεδο το ιικό φορτίο στα λύματα

Θεσσαλονίκη: Σταθερά σε χαμηλό επίπεδο το ιικό φορτίο στα λύματα
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και εικονίζει την Κατερίνα Κοντού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα λύματα της Αττικής, να κρατά το δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αθήνα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020. Από την στιγμή που παραλαμβάνουν το δείγμα, αυτό μεταφέρεται σε δύο φυγοκεντρικούς σωλήνες των 50 ml για να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο που αφορά το στάδιο της προσυγκέντρωσης του δείγματος. Οι ερευνητές τοποθετούν τους φυγοκεντρικούς σωλήνες μέσα σε μια συσκευή που λέγεται ψυχόμενη φυγόκεντρος, η οποία έχει ρυθμιστεί στους 4οC για να απομακρυνθούν τα σωματίδια μεγάλου μεγέθους και τα βακτήρια. Το επόμενο στάδιο αφορά την απομόνωση του ιικού φορτίου . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταθεροποιητικές τάσεις σε χαμηλό επίπεδο ιικού φορτίου καταγράφονται στις τελευταίες ημερήσιες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Οι αυξομειώσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων είναι οριακές, ήτοι στα όρια της πειραματικής αβεβαιότητας, καθώς η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 ανιχνεύεται από τις 16 Ιουνίου και μετά σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 23/06 και της Πέμπτης 24/06 είναι:

-Προσεγγιστικά σταθερή (+29%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Δευτέρας 21/06 και της Τρίτης 22/06.

-Οριακά μειωμένη (-44%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 16/06 και Πέμπτης 17/06.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.