Θετική διάθεση στη Δουλειά: Απαραιτήτως!

Θετική διάθεση στη Δουλειά: Απαραιτήτως!

Πώς αισθάνεται σήμερα η πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!»

Δανείζομαι την κλασική αυτή ατάκα του κωμικού Ντίνου Ηλιόπουλου για να περιγράψω τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων τη σήμερον ημέρα.

Πράγματι, συζητώντας με φίλους και γνωστούς, επιβεβαιώνεται η μίζερη κατάσταση εντός σημαντικού αριθμού εταιρειών. Με δεδομένο το ότι περνάμε πάνω από το 1/3 της ημέρας μας στον εργασιακό χώρο, είναι επόμενο η αρνητική ατμόσφαιρα να μας επηρεάζει.

Συνέπεια των παραπάνω, είναι να μειώνεται η παραγωγικότητα, να λαμβάνονται βεβιασμένες αποφάσεις, να σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των εργαζομένων κ.ο.κ.

Μπορεί να βελτιώσει κάποιος το κλίμα; Με ποιους τρόπους;

Ιδανικοί και εγγυημένοι τρόποι δεν υπάρχουν, καθώς παράγοντες όπως η εταιρική κουλτούρα, τείνουν να περιορίζουν την εφαρμογή τους.

Παρόλα τα πιθανά εμπόδια, εκτιμώ ότι απλές κινήσεις μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα.

α) Προσεγγίστε τους συναδέλφους σας!

Η υγιής προσωπική σχέση συνήθως απομακρύνει την πιθανότητα παρεξηγήσεων και καλλιεργεί τη συναδελφικότητα. Μιλήστε για πρόσωπα και πράγματα εκτός του χώρου εργασίας, για τα ενδιαφέροντά σας, τα χόμπι, τις οικογένειές σας, γενικότερα για ευχάριστα θέματα.

Δείξτε ότι σας ενδιαφέρει να προσεγγίσετε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε.

Είναι γεγονός πως όλοι μας θέλουμε να θεωρούμαστε σημαντικοί και ξεχωριστοί!

β) Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας!

Ανταμείψτε την προσπάθεια, περισσότερο από ότι συνήθως. Το ηθικό των εργαζομένων πρέπει να παραμένει υψηλό και η αναγνώριση της προσπάθειας, τείνει να συνεισφέρει προς αυτό!

γ) Ρίξτε το έξω (κάπου-κάπου)!

Ένας χαμογελαστός άνθρωπος προϊδεάζει θετικά την ομήγυρη. Αστειευτείτε, γελάστε με τους συναδέλφους σας. Βγείτε έξω μια φορά τον μήνα (ελλείψει χρημάτων και χρόνου) με στόχο να διασκεδάσετε και μόνο! Μην αναλωθείτε σε θέματα της δουλειάς!