Το Third Point έβαλε στο μάτι την Ελληνική Τράπεζα

Το Third Point έβαλε στο μάτι την Ελληνική Τράπεζα

Πώς το αμερικανικό fund σκοπεύει να επενδύσει σε εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Στην Κύπρο κατέφθασαν την Τετάρτη εκπρόσωποι του αμερικανικού επενδυτικού fund Third Point του Ντάνιελ Λέμπ (φωτό) για να καταθέσουν το σοβαρό ενδιαφέρον που έχουν για την απόκτηση της κυριότητας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το συγκεκριμένο fund μέσω του νεοσύστατου ταμείου του, Third Point Hellenic Recovery Fund, προχώρησε στην απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €60 εκατ. στην Energean Oil & Gas, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Μέσω αυτού του ταμείου, όπως έγινε γνωστό από τον οίκο στοχεύεται η επένδυση σε εταιρείες στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, αποτελεί μήλον της Έριδος η Ελληνική Τράπεζα, εξαιτίας της μη κάλυψης της έκδοσης νέου κεφαλαίου κατά περίπου €40 εκατ. Το δηλωμένο ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Third Point στην Ελληνική Τράπεζα για απόκτηση κατ’ ελάχιστον μετοχικού κεφαλαίου της νέας έκδοσης αξίας €60 εκατ. έως και το σύνολο της έκδοσης των €168 εκατ., που συνεπάγεται έως και πέραν του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, προκαλεί πανικό στους υφιστάμενους μετόχους.

Σε μια άλλη διάσταση, το όλο θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς με βάση τον σχετικό νόμο, όταν ένας επενδυτής αποκτήσει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου μιας δημόσιας εταιρείας θα πρέπει να προβεί σε δημόσια πρόταση εξαγοράς του συνόλου του κεφαλαίου της. Εξαιτίας των εξελίξεων το Χρηματιστήριο μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προχώρησε στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των τίτλων της Ελληνικής Τράπεζας μέχρι και σήμερα, επικαλούμενο «τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την έκβαση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας».

Διαβάστε ακόμη: Στους διαγωνισμούς ερευνών υδρογονανθράκων Ιονίου-Κρήτης η Energean Oil & Gas

H δράση του Third Point
To συγκεκριμένο επενδυτικό fund επικεντρώνεται όσον αφορά την Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας, του real estate, του τουρισμού, της βιομηχανίας αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις.

Τα κεφάλαια από τις επιτυχημένες τοποθετήσεις του fund σε ελληνικά ομόλογα πέρυσι το καλοκαίρι αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία του Third Point Hellenic Recorey fund που ιδρύθηκε για να κάνει επενδύσεις στη χώρα μας.

Το «ελληνικό όχημα» του Third Point «προικοδοτήθηκε» με κεφάλαια 750 εκατ. ευρώ και από αυτά ήδη 50 εκατ. ευρώ τοποθετούνται για την απόκτηση του 25% της Energean Oil & Gas που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου στην Ελλάδα.

Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες το Third Point είναι ένα από τα 20 περίπου funds που αγόρασαν το ποσοστό της BCP στην τράπεζα Πειραιώς.