Τι να περιμένετε από την αναβάθμιση Cancun-Deneb του Ethereum

Τι να περιμένετε από την αναβάθμιση Cancun-Deneb του Ethereum
Visual representation of the digital Cryptocurrency Ethereum Crypto and Bitcoin, in Brussels, Belgium on 22 September 2022. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η εποχή The Surge στον οδικό χάρτη του Ethereum φέρνει μια σειρά από βελτιώσεις στην επεκτασιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια

Σημαντικές αναβαθμίσεις έχουν λάβει τον τελευταίο καιρό στο blockchain Ethereum, γεγονός που ενισχύει την επεκτασιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Αυτές οι βελτιώσεις αντιμετωπίζουν το εξής τρίλημμα: εξισορρόπηση ασφάλειας, αποκέντρωση και επεκτασιμότητα. Αυτές οι συνεχείς τροποποιήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της απόδοσης του δικτύου, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε χαμηλά επίπεδα.

Η επερχόμενη αναβάθμιση Cancun-Deneb (“Dencun”) πρόκειται να αναπτυχθεί στο κεντρικό δίκτυο στις 13 Μαρτίου και θα δώσει προτεραιότητα στην επεκτασιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια μέσω διαφόρων Προτάσεων Βελτίωσης (EIPs).

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση του Dencun σηματοδοτεί την αρχή της εποχής “The Surge”, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίτευξη μαζικής επεκτασιμότητας μέσω  layer-two rollups. Αυτά τα rollups θα κάνουν το Ethereum πιο προσιτό και φιλικό προς τον χρήστη.

Τα πλεονεκτήματα του Layer-2

Τα rollups Layer-2 ενισχύουν την επεκτασιμότητα και την αποτελεσματικότητα του Ethereum επεξεργαζόμενα συναλλαγές εκτός αλυσίδας, διατηρώντας παράλληλα τις συνθήκες ασφαλείας της κύριας αλυσίδας μπλοκ Ethereum (Layer-1). Έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Εκτέλεση εκτός αλυσίδας: Η επεξεργασία συναλλαγών εκτός αλυσίδας επιτρέπει ταχύτερη και πιο οικονομική λειτουργία.

Συναλλαγές: Τα αποτελέσματα πολλαπλών συναλλαγών συγκεντρώνονται ή ομαδοποιούνται σε μια συμπιεσμένη μορφή δεδομένων συναλλαγών μετά την εκτέλεση εκτός αλυσίδας.

Δημοσίευση στην κύρια αλυσίδα: Τα συμπιεσμένα δεδομένα συναλλαγών δημοσιεύονται στη συνέχεια στην κύρια αλυσίδα του Ethereum (Layer-1).

Διαθεσιμότητα δεδομένων: Παρά την επεξεργασία εκτός αλυσίδας, η κύρια αλυσίδα μπλοκ Ethereum διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που σχετίζονται με τις συναλλαγές παραμένουν προσβάσιμα και επαληθεύσιμα από όλους τους συμμετέχοντες.

Ασφάλεια: Τα Layer-2 rollup διατηρούν τις εγγυήσεις ασφαλείας του δικτύου Ethereum μέσω διαφόρων κρυπτογραφικών τεχνικών.

EIP-4844 για Proto-Danksharding

Το EIP-4844, ή Proto-Danksharding, στοχεύει να βελτιώσει σημαντικά την επεκτασιμότητα του δικτύου εισάγοντας προσωρινές κυψέλες δεδομένων που συνδέονται σε μπλοκ. Αυτή η καινοτομία μειώνει το κόστος επεξεργασίας και αυξάνει την απόδοση με: 

Προσωρινές κυψέλες δεδομένων: Αυτοί οι χώροι αποθήκευσης που συνδέονται με μπλοκ Ethereum επιτρέπουν τη συμπερίληψη πρόσθετων δεδομένων σε συναλλαγές χωρίς άμεση αλληλεπίδραση με την μηχανή Ethereum (EVM).

Χαμηλότερο κόστος επεξεργασίας: Ο αποτελεσματικός χειρισμός των δεδομένων συναλλαγών μέσω blobs οδηγεί σε χαμηλότερα gas feesγια τους χρήστες, οδηγώντας δυνητικά το μέσο κόστος συναλλαγής κάτω από 0,01 $.

Αυξημένη απόδοση: Το EIP-4844 επιτρέπει υψηλότερη απόδοση συναλλαγών, φτάνοντας πιθανώς ταχύτητες έως και 100.000 συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο (TPS).

Διευκόλυνση λύσεων Layer-2: Η πρόταση αναμένεται να ωφελήσει τις λύσεις κλιμάκωσης του επιπέδου 2, όπως οι συναθροίσεις, παρέχοντας πρόσθετο προσωρινό χώρο αποθήκευσης.

Trading Outlook

Το δίκτυο του Ethereum μετατράπηκε από το Proof-of-Stake σε Proof-of-Work το 2022 (η «Συγχώνευση»), με αποτέλεσμα ο αιθέρας να γίνεται αποπληθωριστικό περιουσιακό στοιχείο. Επί του παρόντος, περισσότερο από το 25% της συνολικής προσφοράς του Ethereum είναι κλειδωμένο σε πλατφόρμες, με αποτέλεσμα η προσφορά για συναλλαγές ή επενδύσεις να έχει μειωθεί αρκετά. Αυτό το σοκ συμπίπτει με έναν μηχανισμό καύσης που μειώνει την παροχή ETH κατά 0,21% ετησίως.

Η αναβάθμιση Dencun αναμένεται να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για το ETH. Οι κάτοχοι έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους σε swaps μεταφέροντας ETH αξίας άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιωτικά πορτοφόλια. Πρόσφατα δεδομένα από το Bloomberg δείχνουν ότι η αναλογία σποτ ETH/BTC υποχωρεί στο 0,5, θυμίζοντας τα επίπεδα μετά το Luna/Terra το 2022.

Αυτό αποτελεί ένα λογικό σημείο εισόδου για τους λάτρεις του Ethereum. Επιπλέον, σημειώθηκε άνοδος στις  short-term call αγορές για ETH, με τους traders να αναμένουν μια κίνηση προς τα 4.000 $ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Το ανοδικό αίσθημα είναι εμφανές στην αγορά, με calls για ETH αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από τον «αιθέρα», και άλλα «ονόματα» υψηλού beta στο Layer 2 είναι επίσης έτοιμα να επωφεληθούν από την αναβάθμιση του Dencun. Τα δίκτυα επιπέδου 2, όπως το Arbitrum (ARB) και το Optimism (OP), τα οποία ομαδοποιούν τις συναλλαγές πριν τις αναρτήσουν πίσω στην κύρια αλυσίδα, αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά πλεονεκτήματα από την εισαγωγή δεδομένων blobs, για παράδειγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: