«Τι πρέπει να αποφεύγεται»: Η υπόθεση της Eldorado Gold φτάνει ως το Eurogroup

«Τι πρέπει να αποφεύγεται»: Η υπόθεση της Eldorado Gold φτάνει ως το Eurogroup
Emergency meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on July 7, 2015 / Έκτατκτο Γιούρογρουπ στις Βρυξέλλες, στις 7 Ιουλίου, 2015

Συστάσεις σε ήπιο τόνο για το ζήτημα των επενδύσεων αναμένεται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών προς την Ελλάδα.

 

Με την Ελλάδα να μην απασχολεί παρά μόνο ένα μικρό μέρος από το πρόγραμμα του προσεχούς Eurogroup στο Ταλίν την Παρασκευή, πέρα από τον σχεδιασμό για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης και την υπόθεση Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε ένα «τι πρέπει να αποφεύγεται» σχετικά με τους χειρισμούς της υπόθεσης της Eldorado Gold.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι ο στόχος για την Τρίτη αξιολόγηση είναι να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα προχωρήσουν και τα 95 προαπαιτούμενα τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και κόκκινα δάνεια βρίσκονται στην κορυφή των θεμάτων που πρέπει να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ ο αξιωματούχος έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που έχουν ζητηθεί από τους διεθνείς πιστωτές.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι αν η Ελλάδα δεν εκταμιεύσει ως τα τέλη Οκτώβρη τα 800 εκατομμύρια που απομένουν από τη δόση της 2ης αξιολόγησης, τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στο ταμείο του προγράμματος και δεν θα είναι πια διαθέσιμα για εκταμίευση. Η Ελλάδα για να λάβει τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ολοκληρώσει την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες πριν από το τέλος του Οκτωβρίου.