Τι ξεχωρίζει τους ηγέτες από τους απλούς μάνατζερ

Τι ξεχωρίζει τους ηγέτες από τους απλούς μάνατζερ

Πώς αποκτάει κάποιος την «στόφα» του leader; Η απάντηση από έναν ειδικό.

Την απάντηση δίνει o Vineet Nayar, αντιπρόεδρος της HCL Technologies, μιας εταιρείας με έσοδα $4,5 δισ. που έχει ως βασική αξία της το «Πρώτα οι Εργαζόμενοι», με άρθρο του στο Harvard Business Review. Εδώ, λέγοντας μάνατζερ εννοεί τα στελέχη που δρουν ως απλοί διαχειριστές και διεκπεραιωτές.

Να δημιουργείς αξία, αντί απλώς να τη μετράς
Μερικοί μάνατζερ όχι μόνο δεν προσθέτουν αξία, αλλά αφαιρούν κιόλας. Αν ο τεχνίτης που κόβει ένα διαμάντι πρέπει κάθε 15 λεπτά να δίνει αναφορά στον προϊστάμενό του για το τι κάνει, διακόπτοντας τη δουλειά του και χάνοντας τη συγκέντρωσή του, τότε ο προϊστάμενος κοστίζει περισσότερο από όσο αξίζει.

Ένας ηγέτης θα πει «Θέλω να ασχοληθείς με το Α ενώ εγώ ασχολούμαι με το Β» και θα εμπνεύσει την ομάδα του να δημιουργήσει. Έτσι η αξία του θα είναι περισσότερη από το άθροισμα εκείνης των συνεργατών του.

Πώς να γίνετε «ακαταμάχητος» ηγέτης

Να δημιουργείς κύκλους επιρροής, αντί για κύκλους εξουσίας
Οι ηγέτες έχουν θαυμαστές και οπαδούς, οι μάνατζερ έχουν υφισταμένους. Ο ασφαλέστερος τρόπος να διαπιστώσετε σε ποια κατηγορία ανήκετε είναι να μετρήσετε πόσοι άνθρωποι που δεν είναι υφιστάμενοί σας έρχονται σε εσάς για συμβουλές. Όσοι περισσότεροι έρχονται, τόσο πιθανότερο είναι να σας θεωρούν ηγέτη.

Να βγαίνεις μπροστά, αντί να δίνεις απλώς εντολές
Το μάνατζμεντ στις μέρες μας συνίσταται στο να ελέγχεις μια ομάδα ανθρώπων προκειμένου να επιτύχεις έναν στόχο. Η ηγεσία συνίσταται στο να εμπνέεις και να δίνεις κίνητρο στους άλλους να συνεργαστούν και να συνεισφέρουν στην επιτυχία μιας συλλογικής προσπάθειας.

Στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους ευρισκόμενος πάντα στο πλευρό τους. Το όραμά του έγινε όνειρο όλων. Ο κόσμος χρειάζεται ηγέτες σαν εκείνον.

Κάντε και ένα άλλο τεστ. Καλέστε τους συνεργάτες σας για κουβέντα. Αν τα θέματά που θέλουν να συζητήσουν μαζί σας δεν αφορούν μόνο τα τρέχοντα πρότζεκτ, αλλά περιλαμβάνουν απώτερους στόχους και όραμα, τότε είστε σε πολύ καλό δρόμο.

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγουμε τις πόρτες του Harvard Business School