Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών

Νέα πίεση από την Ουάσινγκτον για άμεση εξεύρεση λύσης για το ελληνικό ζήτημα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου για την πορεία των διαπραγματεύσεων είχε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά την συνομιλία “εκφράστηκε η πρόθεση της ελληνικής πλευράς για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές”.

Ο κ. Λιου ζήτησε με επιμονή ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τον κίνδυνο ναυαγίου και τόνισε ότι επείγει η επίτευξη ενός συμβιβασμού και μίας συμφωνίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Ουάσινγκτον ασκήθηκε πίεση για την λήξη της εκκρεμότητας άμεσα

Παρέμβαση στελέχους της ΕΚΤ για τις τελευταίες εξελίξεις

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και η αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα δεν προβλέπεται βάσει της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε την Τρίτη ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

“Θεωρούμε τη συμμετοχή στην ευρωζώνη αμετάκλητη και αυτό ισχύει βάσει της παραδοχής ότι οι κανονισμοί και η συνθήκη (σ.σ. της ΕΕ) έχουν γραφτεί”, σημείωσε ο Μερς σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ιβ Μερς έδωσε αυτή την απάντηση ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και το νέο σύστημα T2S της ΕΚΤ, για αξιόγραφα αποτιμημένα σε ευρώ, το οποίο τίθεται σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μερς τόνισε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει στη σεναριολογία σχετικά με την αποχώρηση οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση βασίζεται στη συνεργασία και στην επίτευξη συμφωνίας ακόμη και σε “δύσκολες καταστάσεις”.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρώτο κύμα των χωρών που θα ενταχθούν στο σύστημα Target 2 Securities θα συμβάλλει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, εκτίμησε ακόμη ο Μερς.

Το σύστημα τίθεται σε λειτουργία την 22η Ιουνίου, με τη σύνδεση σε αυτό της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ελβετίας και της Ρουμανίας. Ο Μερς επισήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα όταν το σύστημα T2S για την ενοποίηση των διακανονισμών των άυλων τίτλων τεθεί σε λειτουργία.

“Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή μιας χώρας σε ένα τέτοιο σύστημα συμβάλει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα (…)”, κάτι που “είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα”, πρόσθεσε ο Ιβ Μερς.

Συνάντηση Βαρουφάκη-Γκουρία στο Παρίσι την Τετάρτη

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, ‘Ανχελ Γκουρία, θα έχει την Τετάρτη το απόγευμα στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις αγορές προϊόντων, στο χονδρικό εμπόριο, στον κατασκευαστικό κλάδο, στον τραπεζικό τομέα, στα ΚΕΠ επιχειρήσεων (One Stop Shops), στην αγορά εργασίας, στις προμήθειες του Δημοσίου και στους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένης της κυβερνητικής βούλησης για βαθιές τομές, σε συνεργασία με διεθνείς θεσμούς που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την δυνατότητα επίβλεψης της εφαρμογής τους και οι οποίοι τάσσονται αρωγοί στη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης, η συνάντηση του υπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ γίνεται σε μια κομβική στιγμή της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας. Η συνάντηση δε, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, η οποία έχει στόχο τον άρτιο σχεδιασμό σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που είναι αναγκαίες στη χώρα και η εφαρμογή των οποίων αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Οικονομικών θα σταματήσει στο Παρίσι, ενώ θα είναι καθ’ οδόν για το Λουξεμβούργο, όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: Σχέδιο των δανειστών η ταπείνωση του ελληνικού λαού