Το Aikido θα δώσει χρήμα στις επιχειρήσεις και στους ανέργους στην Ελλάδα

Το Aikido θα δώσει χρήμα στις επιχειρήσεις και στους ανέργους στην Ελλάδα

Πώς το γνωστό και ως Aikido θα δώσει χρήμα στις επιχειρήσεις και στους ανέργους - Το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας. 

Διαχρονικά η ανεργία, μετά την απαξίωση της παιδείας μας, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας.

Το πρόβλημα ήταν μεγάλο και μάλλον θα γίνει οξύτερο καθώς ο βασικός μέχρι σήμερα εργοδότης, το Ελληνικό δημόσιο, δε μπορεί ή δε του πρέπει να χρηματοδοτεί θέσεις εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας καταβεβλημένος από την παράλογα υψηλή φορολόγηση, τη ραγδαία πτώση των εσόδων του και την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης, αδυνατεί να δημιουργήσει πλούτο άρα και θέσεις εργασίας.

Είναι η κατάσταση σ’ αδιέξοδο; Όχι!

Πριν περιγράψω κατά τη γνώμη μου την τέλεια λύση θα παραθέσω μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στατιστικά. Έχει υπολογιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΥΠΟΙΚ ότι το κυκλοφορούν ρευστό εκτός τραπεζικού συστήματος αλλά εντός της χώρας, δηλαδή σε θυρίδες, μπαούλα, στρώματα κλπ, μετά την επιβολή των capital controls, ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ περίπου. Η δε αξία του μη-φορολογημένου χρήματος που βρίσκεται εκτός χώρας έχει υπολογιστεί στα 80 δισ. ευρώ.

Από την άλλη μεριά υγιείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις απολύουν διαρκώς υπαλλήλους στην προσπάθεια τους να πληρώσουν ή να μειώσουν τις υπερβολικά υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι απούσες τα τελευταία 5 χρόνια σε μια αγορά που δουλεύει ακόμα με πίστωση, τότε το cocktail γίνεται εκρηκτικό. Εννοείται πως η έλλειψη άμεσων επενδύσεων, η χρηματοδότηση έργων και η πολιτική αστάθεια βάζουν την ομπρελίτσα στο πικρό ποτήρι που πίνει καθημερινά η Ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά.

Η λύση σ’ αυτές τις καταστάσεις είναι συνήθως το Aikido.

Το Aikido είναι η Ιαπωνική αμυντική τέχνη όπου η επίθεση του αντιπάλου γίνεται όπλο του αμυνόμενου για να τον κερδίσει. Δηλαδή, η φιλοσοφία ζωής, του να κάνεις την απειλή ή την αδυναμία σου, λύση για επιβίωση.

Ας δούμε την εφαρμογή του στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της καταστροφής της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Όπως προανέφερα τα χρήματα που βρίσκονται εκτός Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στο εξωτερικό είναι σωρευτικά 120δις ευρώ περίπου. Αυτά τα χρήματα σήμερα δεν έχουν λόγο να έρθουν στην αγορά. Αντίθετα έχουν κάθε λόγο να παραμείνουν εκεί που είναι.

Συνεπώς, αδυναμία. Ας βρούμε κίνητρο να έρθουν. Ας κάνουμε κίνηση Aikido.

Η κίνηση αυτή, το κίνητρο αυτό, λέγεται EIS και SEIS. Δηλαδή Enterprise Investment Scheme και Seed Enterprise Investment Scheme.

Αυτά τα δύο κίνητρα είναι νόμοι προσέλκυσης επενδύσεων που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (και όχι μόνο) εδώ και δεκαετίες και έχουν αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στην “επιστροφή” του μαύρου χρήματος.

Η ιδέα είναι απλή. Όποιος επενδύει χρήματα από 30χιλ μέχρι 1εκ λίρες σε μη εισηγμένη εταιρεία, η οποία εδρεύει και δραστηριοποιείται στη Βρετανία, απολαμβάνει έκπτωση στον προσωπικό του φόρο εισοδήματος από 30% – 60%. Αν η επένδυση γίνει σε start-up, η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας, η φόρο-ελάφρυνση μεγαλώνει τόσο σε αξία όσο και σε χρονική διάρκεια. Προφανώς και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή της απάτης. Δεν υπάρχουν όμως κριτήρια πόθεν έσχες ή έρευνας φοροδιαφυγής.

Τα EIS και SEIS είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία που ο David Cameron έχει επεκτείνει την εφαρμογή τους πλέον και σε επενδυτές, οι οποίοι είναι νομικά πρόσωπα όπως venture capitals, private equity funds, family houses κ.α.

Μόνο το 2014, οι εταιρείες που έλαβαν χρήματα από τέτοιους επενδυτές ανήλθαν σε 4.710 μαζεύοντας συνολικά πάνω από 1,5 δισ. λίρες, χρήματα τα οποία πέρασαν από το τραπεζικό σύστημα.

Μέσω αυτής της διαδικασίας αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 26χιλ και τα έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών ήταν διπλάσια από τις εκπτώσεις φόρου στα ατομικά εισοδήματα, καθώς μεγάλωσε η φορολογική βάση και φορολογήθηκε ένα μεγάλο μέρος του μαύρου χρήματος.

Είναι δε τόσο μεγάλη η απήχηση που έχουν αυτοί οι νόμοι που τουλάχιστον 3.000 εταιρείες μεταναστεύουν από τις χώρες τους το χρόνο. Ειδικά τα start-ups και τα stage Β συρρέουν με αυξητικούς ρυθμούς γιατί ξέρουν ότι θα βρουν εύκολα χρηματοδότηση.

Είναι εντυπωσιακό ότι πάνω από 20 χιλιάδες είναι οι πολίτες άλλων χωρών που ζητούν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή νέα φορολογική πελατεία για το κράτος.

Με αυτό τον τρόπο η αδυναμία φυγής χρήματος για οποιοδήποτε λόγο έγινε επίθεση κατά της ανεργίας και της επιχειρηματικής απαξίωσης. Στην Ελλάδα σήμερα αυτή η αδυναμία μπορεί να γίνει ένα δυναμικό θετικό αποτέλεσμα επιστροφής χρημάτων στην αγορά και συνεπώς καύσιμο ανάπτυξης.

Aikido κινήσεις θέλει η Ελληνική οικονομία. Αν δε κατέχουμε την τέχνη υπάρχουν εξαιρετικοί Sensei που την κατέχουν.

Θα μάθουμε;