Το αστρονομικό ποσό που «επιασαν» σε δημοπρασία δύο όπλα του Ναπολέοντα

Το αστρονομικό ποσό που «επιασαν» σε δημοπρασία δύο όπλα του Ναπολέοντα
(FILES) A staff member shows a detail of one of the two pistols, which belonged to Emperor Napoleon I, during the preview before their auction, in Paris on June 18, 2024. The sale «L’Empire à Fontainebleau», organised by both Rossini and Osenat auction houses, will take place on July 7, 2024 in Fontainebleau. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP) Photo: AFP
Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε.

Δύο όπλα του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη πωλήθηκαν σε δημοπρασία από τον οίκο Osenat την Κυριακή, δίπλα στο παλάτι Fontainebleau όπου το 1814 προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο τα όπλα από χρυσό και ασήμι συγκέντρωσαν το εντυπωσιακό ποσό των 1,69 εκατ. ευρώ. Κατασκευάστηκαν από τον οπλοποιό Louis-Marin Gosset και έχουν χαραγμένη μία εικόνα του ίδιου του αυτοκράτορα. Λέγεται ότι ο Ναπολέων σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει για να βάλει τέλος στη ζωή του τη νύχτα της 12ης Απριλίου 1814, αφού η ήττα του στρατού του από ξένες δυνάμεις σήμαινε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από την δημοπρασία, το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τα χαρακτήρισε ως εθνικό θησαυρό και απαγόρευσε την εξαγωγή τους. Επίσης η γαλλική κυβέρνηση έχει πλέον 30 μήνες για να κάνει μια προσφορά αγοράς στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε, ενώ η τελική τιμή πώλησης, ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των 1,2-1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian τα συλλεκτικά αντικείμενα του εμβληματικού αυτοκράτορα είναι περιζήτητα στους συλλέκτες και πωλούνται σε αστρονομικά ποσά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: