Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Έρχονται πολλαπλά πληθωριστικά σοκ

Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Έρχονται πολλαπλά πληθωριστικά σοκ
epa04824587 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO *** Local Caption *** 51301299 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε την Πέμπτη ότι οι φορείς άσκησης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την καταπολέμηση πολλαπλών πληθωριστικών σοκ.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε στο Reuters ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να οδηγήσουν χαμηλότερα τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, των πολιτικών της Κίνας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και της ανάγκης αναδιοργάνωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων.

«Πιστεύω ότι αυτό το οποίο πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε είναι πως αυτό μπορεί να μην είναι το τελευταίο σοκ» τόνισε στα περιθώρια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G7.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει πτωτικά τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί και να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμενο λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης των ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών και υψηλότερο ρυθμό αύξησης των μισθών.

Χαρακτηριστικά, από 6,1% που εκτιμάται για το 2021, το ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ρυθμό αύξησης 3,6% το 2022 και το 2023, χαμηλότερα κατά 0,8% και 0,2% αντίστοιχα από την προηγούμενη εκτίμηση τον Ιανουάριο, ενώ μετά το 2023 προβλέπεται υποχώρηση στο 3,3% περίπου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.