Το «δώρο» Ντράγκι στην Ελλάδα και το αντίο στην ΕΚΤ

Το «δώρο» Ντράγκι στην Ελλάδα και το αντίο στην ΕΚΤ
epa07496285 Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB), speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019. The bank is expected to publish its decisions on monetary policies, including the monthly interest rate. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς η Ελλάδα θα προσπαθήσει να κερδίσει από το τελευταίο πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η κυβέρνηση, προκειμένου να καταφέρει να επωφεληθεί από την αναβίωση της ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε χθες η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι μειώνει το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50% και ότι θα αρχίσει νέες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, από την 1η Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίου μετά το 2016 και έρχεται σε μια στιγμή που μαζεύονται σύννεφα τόσο πάνω από την ευρωπαϊκή, όσο και πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα φαίνεται πως υιοθέτησε μια ήπια προσέγγιση καθώς μείωση του επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσης είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς (20 μονάδες βάσης). Το ίδιο ισχύει και για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ, νούμερο που επίσης είναι κατώτερο των προσδοκιών.

Για την Ελλάδα στόχος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο και ιδανικά μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Έπειτα, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων, ανοίγοντας προοπτικές περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας στις επόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στην προσπάθειά της να επιτύχει την άμεση μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το σημερινό επίπεδο του 3,5%.

Αν ο στόχος επιτευχθεί μέσα στο επόμενο καλοκαίρι, οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν του χρόνου τέτοιο καιρό για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021 θα γίνουν υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες για το ελληνικό στρατόπεδο.

Μετά τη Rothschild, ήρθε (ξανά) η Lazard: Οι «χρυσές» δουλειές στην Ελλάδα και η επιστροφή στην «επενδυτική κανονικότητα»