Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έσπασε το φράγμα των 20 δισ. ευρώ

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έσπασε το φράγμα των 20 δισ. ευρώ
The match ball is seen on the pitch prior to the Champions League group D soccer match between Borussia Dortmund and Arsenal, in Dortmund September 16, 2014. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER) - RTR46H6D

Αύξηση 15% σημειώθηκε στα έσοδα των «πέντε κορυφαίων» ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Το φράγμα των 20 δισ. ευρώ έσπασε η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου την περίοδο 2013/14, χάρη στην ανάπτυξη που παρουσίασαν τα «πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα» (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League και Serie A), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte “Annual Review of Football Finance”. Οι 20 κορυφαίοι αγγλικοί σύλλογοι αναλογούν στο 20% της συνολικής ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς.

«Κάθε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα σημείωσε έσοδα ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά το 2013/14, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι το καλύτερο live ποδόσφαιρο παραμένει “premium ύλη” για ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και ότι οι εμπορικοί συνεργάτες θα επενδύσουν γενναιόδωρα προκειμένου να συνδεθούν με τους ηγετικούς συλλόγους της Ευρώπης δεδομένου του παγκόσμιου προφίλ τους», σχολίασε ο Dan Jones, Partner, Sports Business Group της Deloitte.

Η Premier League εμφάνισε αύξηση εσόδων ύψους 29% στα 735 εκατ. στερλίνες το 2013/14, γεγονός το οποίο την αναδεικνύει ξανά ως το πρωτάθλημα με τα υψηλότερα έσοδα παγκοσμίως (3,3 δισ. στερλίνες ή 3,9 δισ. ευρώ). Τα έσοδα από τις συμφωνίες για δικαιώματα ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης αυξήθηκαν κατά 48% στα 569 εκατ. στερλίνες.

Για όγδοη συνεχή χρονιά αύξηση εσόδων κατέγραψε και η Bundesliga, κατακτώντας τη δεύτερη θέση πρωταθλήματος με τα υψηλότερα έσοδα στην Ευρώπη, με τα συνολικά της έσοδα να αυξάνονται κατά 13% στα 2,3 δισ. ευρώ.

Οι ομάδες της La Liga συνολικά αύξησαν τα έσοδά τους κατά 3% σε 1,9 δισ. ευρώ το 2013/14, αλλά όλη αυτή η αύξηση αποδίδεται στους δυο συλλόγους της Μαδρίτης, με τους υπόλοιπους 18 συλλόγους να συγκεντρώνουν έσοδα χαμηλότερα από τον προηγούμενο χρόνο.

Μια οριακή αύξηση 1% στα συνολικά έσοδα των ομάδων της Serie A σε 1,7 δισ. ευρώ το 2013/14 κάλυψε σημαντικές κινήσεις στην οικονομική επίδοση των πιο επιφανών ομάδων της Ιταλίας, οι οποίες επηρεάζονταν από τον βαθμό συμμετοχής τους στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι το ιταλικό ποδόσφαιρο εξαρτάται άμεσα από τα έσοδα από τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, τα οποία αναλογώντας στο 59% των συνολικών εσόδων ήταν η υψηλότερη συνεισφορά από μια μόνο πηγή εσόδων ανάμεσα στα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα.

Τα συνολικά έσοδα για τη Ligue 1 αυξήθηκαν κατά 15% φτάνοντας το  1,5 δισ. ευρώ το 2013/14, με την Παρί Σαν Ζερμέν να ηγείται με αύξηση εσόδων κατά 75 εκατ. ευρώ.

Στάσιμη η Ελλάδα

«Η έρευνα καταδεικνύει πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι πλέον ένα παγκόσμιο προϊόν, το οποίο αναπτύσσεται ακόμη και στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Το σύνολο των εσόδων των “πέντε κορυφαίων” πρωταθλημάτων αυξήθηκε κατά 15% και αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται από το αυξανόμενο ενδιαφέρον των τηλεθεατών, αλλά και την αύξηση των εσόδων από εισιτήρια, χορηγίες και εμπορικά δικαιώματα», σχολίασε ο Αλέξης Χατζηπαύλου, Partner στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Deloitte Ελλάδος.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «δυστυχώς, στην Ελλάδα η κατάσταση παραμένει στάσιμη με τα έσοδα του ελληνικού πρωταθλήματος να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καθίσταται μη ανταγωνιστικό». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαύλου, θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, ούτως ώστε το ελληνικό πρωτάθλημα να αναβαθμιστεί για να γίνουν επενδύσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα φέρουν άνοδο σε άλλες σημαντικές πηγές εσόδων όπως τα ραδιοτηλεοπτικά και τα εμπορικά δικαιώματα.