Το νέο επιχειρηματικό πλάνο του Παύλου Μυλωνά για αύξηση της κερδοφορία της ΕΤΕ

Το νέο επιχειρηματικό πλάνο του Παύλου Μυλωνά για αύξηση της κερδοφορία της ΕΤΕ
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς μιλάει στο Συνέδριο του Economist, που γίνεται στο Λαγονήσι, Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/hazliseconomist/ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Το business plan θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, ενώ δύο πακέτα με κόκκινα δάνεια ύψους 1,7 δισ. θα βγουν προ πώληση τους επόμενους μήνες.

Στα σκαριά βρίσκεται η νέα στρατηγική του ομίλου Εθνικής Τράπεζας και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε η διοίκησή της κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β τριμήνου.

Σύμφωνα με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Π. Μυλωνά, από το β’ εξάμηνο θα ανακάμψουν τα οργανικά κέρδη της τράπεζας καθώς αφενός αναμένεται ενίσχυση των χορηγήσεων δανείων προς επιχειρήσεις και συνέχιση της βελτίωσης στα έσοδα από προμήθειες, αφετέρου τα κόστη θα μειωθούν μια και η Εθνική επιβαρύνθηκε στο β’ τρίμηνο από το σύνολο της δαπάνης για το πρόγραμμα εθελουσίας και έχει μπροστά της μόνο το όφελος από την εξοικονόμηση δαπανών.

Όπως έγινε γνωστό στην τηλεδιάσκεψη, το όφελος που θα έχει η τράπεζα σε ετήσια βάση από την εθελούσια έξοδο θα φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ και θα καλύψουν τα on off έξοδα σε περίπου 2 χρόνια. Το καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί, σημείωσε ο Παύλος Μυλωνάς και εκτίμησε ότι θα υπάρξει βελτίωση της κερδοφορίας.

Όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, η διοίκηση της Εθνικής επισήμανε ότι έπιασε ήδη από τον Ιούνιο το στόχο μείωσης για τη φετινή χρονιά και προγραμματίζει τις πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων που θα ολοκληρωθούν εντός του 2019.

Το ένα θα αφορά, όπως είναι γνωστό, σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α τρίμηνο του 2019. Το δεύτερο αφορά σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα βγουν προς πώληση στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Π. Μυλωνάς παραδέχθηκε ότι ο SSM πιέζει για φιλόδοξους στόχους μείωσης των δανείων για την τριετία 2019-21 χωρίς να προχωρήσει σε εκτιμήσεις. Τόνισε ότι θα απαιτηθεί η χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, αν και προτιμητέο για τις τράπεζες είναι η βελτίωση του επιπέδου των εισπράξεων από ρυθμίσεις δανείων.

«Γινόμαστε περισσότερο γενναιόδωροι με όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και σκληρότεροι με όσους δεν το κάνουν» τόνισε, σημειώνοντας ότι η τράπεζα πλέον προσφέρει καλύτερα προϊόντα σε αυτή την κατεύθυνση.

Έχουμε χρόνο για την Εθνική Ασφαλιστική

Ερωτώμενος για τον διαγωνισμό πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Gongbao που αποτελεί το μοναδικό επενδυτή, ο οποίος κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.

Σημείωσε, όμως, ότι δεν υπάρχει πίεση για την τράπεζα καθώς μπορεί να δοθεί παράταση μερικών μηνών στο χρονοδιάγραμμα του πλάνου αναδιάρθρωσης για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.