Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια στα κόμματα

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια στα κόμματα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) απευθύνεται σε βουλευτές της ΝΔ στη συζήτηση και λήψη απόφασης, επί της προτάσεως που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, Τρίτη 26 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Για «λετουργία του τριγώνου διαπλοκής» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αδικαιολόγητη, ή προνομιακή μεταχείριση κομμάτων και ΜΜΕ στο δανεισμό τους από τράπεζες, διαπιστώνεται στο εισηγητικό πόρισμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία ερευνά την νομιμότητα των δανείων που χορηγήθηκαν.

Σύμφωνα με την εισήγηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνά τις 400 σελίδες, από την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένα τρίγωνο διαπλοκής πολιτικών-μέσων ενημέρωσης-τραπεζών.

«Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία περί ύπαρξης και λειτουργίας του τριγώνου διαπλοκής», καθώς και «ενδείξεις, τεκμήρια και αποδεικτικό υλικό από τα προσκομισθέντα έγγραφα», τονίζουν μεταξύ άλλων. Στο κείμενο της πλειοψηφίας, γίνεται ακόμα λόγος για «κραυγαλέες περιπτώσεις παραβάσεων των τραπεζικών κανονισμών, ενώ τονίζεται ότι «οι δανειακές συμβάσεις βρίθουν από παραβάσεις κανόνων: τυπικών νόμων, κανονισμών τραπεζών, τραπεζικής πρακτικής και κοινής λογικής».

«Ο δανεισμός κομμάτων και μμε, με τους όρους που γινόταν, υπήρξε ζήτημα κατ’ εξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται», επισημαίνεται από την πλειοψηφία.