To Venture Friends ανάμεσα στα σημαντικότερα επενδυτικά ταμεία του κόσμου

To Venture Friends ανάμεσα στα σημαντικότερα επενδυτικά ταμεία του κόσμου

Σύμφωνα με το Dealroom, το ελληνικό VC κατατάσσεται ανάμεσα στα πλέον υποσχόμενα ταμεία.

Αν έφτιαχνε κάποιος μια λίστα με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος επιχειρηματίας, σίγουρα η χρηματοδότηση θα έμπαινε στη πρώτη τριάδα.

Η άντληση κεφαλαίων είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα συστατικά για την εξέλιξη μιας νέας επιχείρησης και γι αυτό η επιλογή των επενδυτών, καθώς και η χρονική στιγμή που κάποιος θα ζητήσει χρήματα, πρέπει να είναι πολύ προσεχτική.

Πώς μπορεί, όμως, να βρει κάποιος τον κατάλληλο επενδυτή; Όσο κι αν λέμε ότι οι «πόρτες» των VC είναι σήμερα ανοιχτές, και υπάρχει μια πληθώρα από events σε όλες τις «μητροπόλεις των startups» που δίνουν την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να έρθουν σε επαφή με επενδυτές, ο «εντοπισμός» τους παραμένει μια δύσκολη διαδικασία.

Θα είναι απ’ τη χώρα σου, θα είναι απ’ τα εξωτερικό; Η πρόσφατη έρευνα της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας για το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων επιβεβαίωσε πώς η χρηματοδότηση παίζει τον πλέον σημαντικό ρόλο στη πορεία των επιχειρήσεων και είναι η βασική τους ανησυχία.

Αναλυτικότερα, το 53,6% των υφιστάμενων επιχειρήσεων σκοπεύει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (όπως ήταν τα Jeremie Funds) και το 50,0% από ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια. Το 50,0% των υπό σύσταση επιχειρήσεων σκοπεύει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και το 46,3% από ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια.

Το Dealroom είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα venture capital database, το οποίο παρακολουθεί πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και 10.000 επενδυτές στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να παρέχει μια σειρά από πολύτιμες πληροφορίες.

Συνδυάζοντας big data και machine learning, η πλατφόρμα μελετά τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του χώρου. Έτσι τα δεδομένα που έχουν αποτελούν ένα σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια των επενδυτών, των εταιρειών και φυσικών των νέων επιχειρηματιών.

Το Dealroom μόλις δημοσίευσε τη λίστα του με τα 530 σημαντικότερα VC στον κόσμο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αμερικανικά ταμεία «κερδίζουν» στη λίστα με 130 ταμεία, ανάμεσα τους όμως θα βρει κάποιος και μια ελληνική παρουσία.

Ο λόγος για το Venture Friends, ένα απ’ τα πιο ενεργά επενδυτικά ταμεία που επικεντρώνεται στον χώρο των e-Marketplaces και SaaS.

Το VF δραστηριοποιείται επίσημα ένα χρόνο, έχει όμως πρόσβαση σε ένα fund ύψους 20εκατ. ευρώ από το οποίο έχουν ήδη επενδυθεί 9 εκατ. ευρώ  σε 20 διαφορετικές εταιρείες εκ των οποίων οι 16 έχουν δημιουργήσει απασχόληση στην Ελλάδα.