Τουρισμός: Δυνατό καλοκαίρι – Έντονος προβληματισμός για τους επόμενους μήνες

Τουρισμός: Δυνατό καλοκαίρι – Έντονος προβληματισμός για τους επόμενους μήνες
Passengers with face masks as seen at Chania International Airport CHQ in the Greek island of Crete. Crete is a popular travel destination with famous beaches and heavily developed tourism industry, with long tourist season as it is located in Southern Greece in the Mediterranean waters. Greece is trying to boost its tourism and give privileges to vaccinated against Covid-19 Coronavirus pandemic international tourists and locals, as the country is heavily depended from the tourism industry. The world aviation passenger traffic numbers declined due to the travel restrictions, safety measures such as lockdowns, quarantine etc during the era of the Covid-19 Coronavirus pandemic that hit hard the aviation and travel industry. Greece spotted the the Delta mutation, a Covid variant in Crete. Souda Bay, Chania, Greece on June 27, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι ενεργειακοί περιορισμοί, οι αυξημένες πρώτες ύλες και το κλίμα αβεβαιότητας που πλανάται πάνω από το κεφάλι της Γηραιάς Ηπείρου δημιουργούν ερωτηματικά αναφορικά με το πώς θα επηρεαστούν το πορτοφόλι και η ψυχολογία των ταξιδιωτών.

Θετικό πρόσημο βάζουν στην έκβαση της καλοκαιρινής σεζόν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που υπήρχε δυσκολία στην εξυπηρέτηση των πελατών. Η πληρότητα στα καταλύματα και τα κατάμεστα εστιατόρια και μπαρ, τα οποία δούλευαν στη λογική των προκρατήσεων, έδωσαν μια οικονομική ανάσα, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι από τον Οκτώβρη και μετά.

Οι ενεργειακοί περιορισμοί, οι αυξημένες πρώτες ύλες και το κλίμα αβεβαιότητας που πλανάται πάνω από το κεφάλι της Γηραιάς Ηπείρου δημιουργούν ερωτηματικά αναφορικά με το πώς θα επηρεαστούν το πορτοφόλι και η ψυχολογία των ταξιδιωτών.

Καλός μήνας ο Σεπτέμβριος

«Η αίσθηση που μας άφησε ο τουρισμός θα έλεγα ότι ήταν γλυκιά. Μιλάμε για μια πολύ καλή χρονιά την οποία θα χαρακτήριζα παράλληλα ως μεταβατική, διότι η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει ήταν τέτοια που δεν τον ένοιαζε τόσο ο προορισμός, όσο η διαδικασία του ταξιδιού. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ καλός μήνας και ο Οκτώβριος φαίνεται να έχει προοπτικές» τονίζει στο Fortune, η Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου.

Μιλώντας με ξενοδόχους του νησιού, η κα Τετράδη μεταφέρει την πρόθεσή τους να κλείσουν τις μονάδες τους περί τα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προώθησης του ελληνικού τουρισμού 365 μέρες τον χρόνο. Ο λόγος είναι η παύση των πτήσεων από τους Tour Operators, οι οποίοι χωρίζουν τους προορισμούς σε χειμερινούς και θερινούς και διαμορφώνουν ανάλογα τα πτητικά έργα και τα πακέτα τους.

«Από τη στιγμή που σπάει ο δίαυλος μετακίνησης, πώς εμείς μπορούμε να δουλέψουμε. Ζητήσαμε από τη Fraport να φέρει ανεξάρτητες πτήσεις στα νησιά, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση. Το θετικό είναι ότι φέτος παρατηρήθηκε μια διάχυση χρημάτων στο σύνολο της οικονομίας. Βασικός όμως κερδισμένος ήταν η εστίαση και όχι η ξενοδοχία. Όταν το 60%-70% των κρατήσεων στα δωμάτια  γίνεται μέσω Tour Operators με τιμές 2019 και αρκετά vouchers σε εκκρεμότητα από την περίοδο της πανδημίας, καταλαβαίνετε ότι τα περιθώρια κέρδους είναι μικρά».

Η κα Τετράδη προσθέτει πως οι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν παράλληλα να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους λειτουργίας, ενώ όπως επεσήμανε, η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού οδήγησε σε προσλήψεις με υψηλούς μισθούς.

Θα περιοριστεί ο αριθμός ταξιδιών

«Ήταν μια δυνατή τουριστική χρονιά, ωστόσο, για να έχουμε τη συνολική εικόνα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς πήγαμε σε επίπεδο τετράμηνου, καθώς επίσης και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τις επιδόσεις του 2022 με το 2019 και να περιμένουμε να κάνουμε ριμπάουντ σε ένα βράδυ» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του FED HATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης.

Η ύπαρξη ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, η δημιουργία σοβαρών έργων υποδομής κάθε 15 χρόνια, δεδομένου ότι αυξάνονται και αλλάζουν οι τουριστικές ανάγκες, είναι αυτά που σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη θα προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.

«Θέλουμε περισσότερες μαρίνες για να ακολουθήσουμε τον διεθνή ανταγωνισμό που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο κόσμος θέλει να γνωρίζει απόμερες παραλίες και επιλέγει μικρότερου μεγέθους νησιά που δεν κατακλύζονται από πολλούς τουρίστες. Σίγουρα ο οργανωμένος μαζικός τουρισμός είναι το δεδομένο, όμως πρέπει να «χτίσουμε» παράλληλα πιο εξειδικευμένα κοινά».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις προβλέψεις για τη χειμερινή σεζόν, ο Πρόεδρος του FED HATTA, εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός όταν η αύξηση του πληθωρισμού, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση βρίσκονται στο προσκήνιο. Η εκτίμησή του είναι πως οι ταξιδιώτες, οι οποίοι θα πραγματοποιούσαν, κατά μέσο όρο, 2 -3 ταξίδια το χρόνο, θα ελαττώσουν τον αριθμό. «Μην ξεχνάτε ότι πολλοί ταξιδεύουν με ευκαιριακές τιμές. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα οι αεροπορικές θα βγάζουν προσφορές, όταν τα καύσιμα βρίσκονται στα ύψη. Στις 23-25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η Γενική Συνέλευση των φορέων που εκπροσωπούν 70.000 τουριστικά γραφεία στην Ευρώπη και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναφορικά με το τι είδους στρατηγική θα ακολουθήσουμε» καταλήγει ο κ. Τσιλίδης.

 

Η Αθήνα ελκυστικός city break προορισμός

Παρά την έντονη ανησυχία για μια κατάσταση που καθορίζεται από απρόσμενους εξωγενείς παράγοντες και επηρεάζει, ευτυχώς, όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά στο σύνολό της την Ευρώπη, το brand Αθήνα γίνεται συνώνυμο του value for money city break προορισμού.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα  του Post Office Travel Money City Costs Barometer, η ελληνική πρωτεύουσα θεωρείται από τους Βρετανούς ως η πιο ελκυστική και οικονομική πόλη στην Ευρώπη για μια ολιγοήμερη φθινοπωρινή απόδραση. Αναλύοντας 12 τουριστικές δαπάνες σε μια ευρωπαϊκή πόλη, μεταξύ των οποίων το κόστος ενός βραδινού γεύματος για δύο με κρασί, τα κόστη για ποτά, διαμονή σε κατάλυμα τριών αστέρων για δύο διανυκτερεύσεις, περιηγήσεις στα αξιοθέατα και μεταφορές στην πόλη, η Αθήνα με κόστος 207 λίρες για το πακέτο των 12 δαπανών και η Λισαβόνα με 218 λίρες προσφέρουν την καλύτερη αξία στους Βρετανούς για ένα φθινοπωρινό διάλειμμα στην Ευρώπη.