Τσακαλώτος: Τρομοκρατούν τον κόσμο όσοι λένε τον Τσίπρα «πρωθυπουργό των πλειστηριασμών»

Τσακαλώτος: Τρομοκρατούν τον κόσμο όσοι λένε τον Τσίπρα «πρωθυπουργό των πλειστηριασμών»
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos attends a parliamentary session in Athens, Greece, July 10, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras appealed to his party's lawmakers on Friday to back a tough reforms package after abruptly offering last-minute concessions to try to save the country from financial meltdown. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTX1JWBI

Προβληματικά στοιχεία όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας παραδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη νέα ρύθμιση για τα στεγαστικά «κόκκινα» δάνεια, κατά την ομιλία του από το βήμα της βουλής. Το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη τεταμένο μετά την παραίτηση Σακελλαρίδη.  Ο κ. Τσακαλώτος έμεινε πάντως στη κεντρική γραμμή όσον αφορά στους πλειστηριασμούς. Σημείωσε δε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις το βάρος των κόκκινων δανείων επιμερίζεται στους φορολογούμενους, τις τράπεζες και το κράτος.

Παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχουν προβληματικά στοιχεία στη ρύθμιση, ενώ δήλωσε πώς η κυβέρνηση έχασε και κέρδισε πράγματα στη διαπραγμάτευση.  Πρόσθεσε όμως «ότι όσοι λένε ότι ο Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός των πλειστηριασμών φοβίζουν τον κόσμο, τρομοκρατούν και δημιουργούν προβλήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν κερδίζει κανείς».

«Την προηγούμενη Κυριακή η τελική απόφαση του κουαρτέτου ήταν η προστασία να αφορά μόνο το 25%. Μας είπαν ότι τα στεγαστικά έχουν σημασία για την ανακεφαλαιοποίηση. Το καλοκαίρι ήταν για το Grexit και τώρα για τα στεγαστικά. Τελικά καταφέραμε να βάλουμε δύο ζώνες προστασίας».

«Στο 25% των δανειοληπτών υπάρχει απόλυτη προστασία, και το κράτος έρχεται κράτος να πληρώσει ακόμα και όταν δεν μπορούν πληρώσουν. Υποστηρίξατε ότι για πάνω από το 61% με χαμηλό εισόδημα δεν υπάρχει προστασία πρώτης κατοικία. Πόσες είναι οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα; Και πόσες είναι πολύ πάνω από τις 35.000 ευρώ;» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε: «Εμείς, προστατεύουμε μέχρι τις 23.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα που είναι το 85,5% του πληθυσμού, μέχρι 29.000 ευρώ που είναι το 90% και μέχρι 35.000 ευρώ που εκπροσωπεί το 94%. Εμείς δημιουργήσαμε ένα νέο καθεστώς. Μην λέτε ότι δεν προστατεύουμε τη μεσαία τάξη. Με το 94% που καλύπτουμε με το αυτό το νόμο, όχι μόνο οι μεσαίες αλλά και οι υψηλές μεσαίες τάξεις μπορούν μπουν στη ρύθμιση του νόμου».

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ακόμα για δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν στον νόμο για την πρώτη κατοικία και τόνισε ότι πράγματι υπάρχουν αυτοί που δεν προστατεύονται, αλλά αφορά αυτούς που έχουν χρήματα. «Ποια είναι ποιο σημαντικά; Η ανθρωπιστική κρίση; τα νοσοκομεία; οι πρόσφυγες; ή ακόμα περισσότερη προστασία σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να μοιράσει αναλογικότερα και καλύτερα το βάρος. Να το αναπροσαρμόσει ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες που μπορούν να πληρώσουν και στους φορολογούμενους. Για πρώτη φορά η ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών συνδυάζεται με την διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Άρα είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική που προσπαθεί να μπορεί ο κόσμος να ξαναβάλει τα χρήματα στις τράπεζες, οι επενδυτές να ξαναεπενδύσουν, και να δώσει χώρο και χρόνο να ξεδιπλωθεί η στρατηγική μας για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσουμε τον Μάρτιο του 2016», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Για τις 100 δόσεις είπε: «Πριν από τρεις ημέρες για τις 100 δόσεις η γραμμή του κουαρτέτου ήταν αν χάσει κάποιος μια μέρα πληρωμής οποιασδήποτε φορολογικής υποχρεώσεις χάνει αυτόματα και την ρύθμιση και το δικαίωμα υπαγωγής στην ρύθμιση με τις 12 δόσεις» και συμπλήρωσε: «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και αυτή η σκληρή τιμωρία (σ.σ. αποβολή από την ρύθμιση των 100 δόσεων) θα γίνει σταδιακά».

Για την ρύθμιση φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων είπε ότι «ήταν αμείλικτοι οι θεσμοί και διαπραγματευτήκαμε για ειδικό κώδικα στην φορολογία ώστε όλα αυτά τα ενοίκια να φορολογηθεί όταν θα τα εισπραχθούν».

Τέλος, επανέλαβε τα βασικά σημεία του κεντρικού οδικού χάρτη της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «ο χάρτης ολοκληρώνεται βήμα – βήμα, με κόστος και συμβιβασμούς αλλά έχει δυνατότητα υπό όρους να βγάλει την χώρα από την κρίση».