Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις: Δεν παραιτούμαστε από τις αξιώσεις μας

Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις: Δεν παραιτούμαστε από τις αξιώσεις μας

Σε ειδική Ημερήσια Διάταξη συζητά η Βουλή το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Την πρόταση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την επανασύσταση και αναβάθμιση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα – διεκδίκηση οφειλόμενων αποζημιώσεων, επανορθώσεων, της αποπληρωμής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, συζήτησε η Βουλή, σε ειδική Ημερήσια Διάταξη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφώνησε ομιλία για το θέμα. «Η ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις.
«Δεν παραιτούμαστε από τις αξιώσεις μας, δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής και δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να συνδράμει να βρεθεί λύση ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο».

Έντονες ήταν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στα ζητήματα ηθικής που τίθενται από την Ευρώπη και θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα υπογράμμισε ότι «απέναντι σε ένα ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη δεν επιλέγουμε τη θέση του μαθητή που χαμηλώνει τα μάτια ούτε του δασκάλου που κουνάει το δάχτυλο του ηθικολόγου».

«Αντίθετα επιλέγουμε το δρόμο του διαλόγου, της διαπραγμάτευσης. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά δεν δεχόμαστε και από κανέναν μαθήματα ηθικής» είπε ο Πρωθυπουργός και σχολιάζοντας τις «προκλητικές δηλώσεις» των τελευταίων ημερών από το εξωτερικό απάντησε με απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Ιησού «βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους μάτι».

Στο ίδιο ύφος διεμήνυσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να συνδράμει να βρεθει λύση ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τηνς Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές».

Μάλιστα, τόνισε ότι «η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Δε μπορεί να είναι κατά περίσταση . Δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση. Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά και με όλες τις δυνάμεις της, την πρωτοβουλία για την ανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα. Θα τη στηρίξουμε αληθινά και ουσιαστικά, όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε νομική και πολιτική συνδρομή ώστε οι προσπάθειες της επιτροπής αυτής να αποδώσουν».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημερινή πρωτοβουλία έχει στόχο να δικαιωθεί το ανεκπλήρωτο ηθικό και υλικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά απέναντι στους λαούς της Ευρώπης που πολέμησαν, θυσιάστηκαν, μάτωσαν και νίκησαν το ναζισμό. «Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. Το οφείλουμε στα θύματα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, το οφείλουμε όμως κυρίως στην Ευρώπη και τους λαούς που έχουν δικαίωμα στη μνήμη και σε ένα μέλλον απελευθερωμένο από κάθε λογής ολοκληρωτισμό», είπε ο κ. Τσίπρας.

Προηγουμένως η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέγνωσε την πρότασή της προς το Σώμα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί γερμανικής κατοχής, από τον σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών από τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Τρίτο Ράιχ συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς τον λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας την ολιγωρία των κυβερνήσεων να διεκδικήσουν αυτό το ιστορικό χρέος, κινητοποιήθηκε ήδη από το 2012 προκειμένου να οργανωθεί συγκροτημένα και κοινοβουλευτικά η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Με την διάλυση της Βουλής, την διενέργεια εθνικών εκλογών και την ανάδειξη της Νέας Βουλής της παρούσης ΙΣΤ βουλευτικής περιόδου, το ζήτημα της επανασύστασης, επανασύστασης και αναβάθμισης της Επιτροπής τέθηκε ως ηθικό, εθνικό και ιστορικό χρέος, που το Κοινοβούλιο καλείται να αναλάβει ξανά και να φέρει εις πέρας.

Ως εκ τούτου, η πρόεδρος της Βουλής, πρότεινε την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) και τον ορισμό της 15ης Ιουλίου 2015 ως προθεσμίας υποβολής του πρώτου πορίσματος της Επιτροπής, με δυνατότητα εντεύθεν ανανέωσης της εντολής και της θητείας της.