«Τσουχτερά» πρόστιμα για Fiat και Starbucks

«Τσουχτερά» πρόστιμα για Fiat και Starbucks
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από 15 μήνες ερευνών.

Πρόστιμα ύψους έως και 30 εκατομμυρίων ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες Fiat και Starbucks. Τα πρόστιμα επεβλήθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω «παράνομων φορολογικών ωφελειών» σε Λουξεμβούργο και Ολλανδία, ως αποτέλεσμα της έρευνας των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών διήρκεσαν περίπου 15 μήνες.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου σχολίασε το γεγονός δηλώνοντας: «Διαφωνώ με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιφυλάσσομαι όλων των δικαιωμάτων μου», ενώ η ολλανδική κυβέρνηση σημείωσε από την πλευρά της: «Το γεγονός ότι η Κομισιόν παρατηρεί ότι υπάρχει κρατική ενίσχυση στην υπόθεση της Starbucks εγείρει πολλά ερωτήματα».

Η εταιρεία Starbucks έδωσε την δική της απάντηση αναφέροντας: «Η Starbucks συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασε η ολλανδική κυβέρνηση ότι υπάρχουν σημαντικά σφάλματα στην απόφαση και σχεδιάζουμε να ασκήσουμε έφεση καθώς τηρήσαμε τους κανονισμούς της Ολλανδίας και του ΟΟΣΑ. Η Starbucks συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του ΟΟΣΑ, τις κατευθυντήριες γραμμές και τη νομοθεσία και στηρίζει τη διαδικασία φορολογικής μεταρρύθμισης».

Το πόρισμα της Κομισιόν αναφέρει πως: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία παρείχαν επιλεκτικά φορολογικά οφέλη στη Fiat Finance and Trade και στη Starbucks (…) αυτά τα οφέλη είναι παράνομα βάσει των κανόνων της Ε.Ε.».