Tweets στα αστέρια!

Tweets στα αστέρια!

Στείλτε μηνύματα στο διάστημα με την Lone Signal με προορισμό ένα αστέρι 17 έτη φωτός μακριά.

Η startup εταιρεία Lone Signal, με έδρα τη Νέα Υόρκη, παρουσίασε μία νέα ιστοσελίδα μέσω της οποίας ο καθένας μπορεί να γράψει μηνύματα με προορισμό ένα αστέρι 17 έτη φωτός μακριά.

Τα μηνύματα θα σταλούν από τον επίγειο σταθμό δορυφορικής λήψης Τζέιμσμπεργκ, ο οποίος κατασκευάστηκε για να υποστηρίξει την αποστολή Apollo 11. Ο χώρος που βρίσκεται στην κοιλάδα Κάρμελ της Καλιφόρνια είναι, πλέον, ιδιωτικός και η εταιρεία έχει μισθώσει το δορυφορικό εξοπλισμό για τριάντα χρόνια.

Ο στόχος της Lone Signal είναι ακόμα πιο φιλόδοξος. Αν το τρέχον πρόγραμμα ταράξει τα νερά, η εταιρεία ελπίζει να συλλέξει τους πόρους που απαιτούνται για μία πλήρη υπηρεσία συνεχούς μετάδοσης μηνυμάτων• προσπάθεια που θα απαιτήσει 100 εκατ. δολάρια και την εγκατάσταση δορυφορικών δίσκων σε κάθε ημισφαίριο του πλανήτη.

Πόσο μπορείς να αντέξεις μακριά από τα social media;

Με άλλα λόγια, σκοπός της Lone Signal είναι να δημιουργήσει μαζικό ενδιαφέρον για την ιδέα της επικοινωνίας με εξωγήινους. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας (lonesignal.com), ο καθένας μπορεί να γράψει ένα tweet 140 χαρακτήρων δωρεάν, ενώ στη συνέχεια ένα πακέτο τεσσάρων tweets κοστίζει 99 σεντς.

Τα μηνύματα αποστέλλονται στο Gliese 526, ένα εν δυνάμει κατοικήσιμο ηλιακό σύστημα που βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη.

Παράλληλα με τα μηνύματα, που μπορούν να είναι γραμμένα σε οποιαδήποτε γλώσσα, η Lone Signal θα στέλνει ένα μήνυμα γραμμένο σε δυαδικό κώδικα -τη γλώσσα επικοινωνίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών- το οποίο περιέχει θεμελιώδεις αρχές της φυσικής. Η βασική ιδέα είναι ότι αυτές οι αρχές βρίσκουν εφαρμογή σε όλο το σύμπαν και άρα είναι πιθανότερο να γίνουν κατανοητές από έναν εξωγήινο, παρά για παράδειγμα ένα τυχαίο μήνυμα γραμμένο στα αγγλικά.

Μοναδικός επενδυτής ως τώρα είναι ο φωτογράφος μόδας Γκρεγκ Κάντελ, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα μαζί με τον συνιδρυτή της εταιρείας Πιερ Φαμπρ. Η εταιρεία δεν έχει γνωστοποιήσει, για την ώρα, τον αριθμό των επί πληρωμή μηνυμάτων που θα χρειαστούν για να συνεχιστεί η λειτουργία του προγράμματος.

Όσο για την πιθανότητα να εξαγριώσουμε τους εξωγήινους με κάποιο μήνυμα, ο Τζέικομπ Χακ-Μίσρα, διδάκτορας αστροβιολογίας και επικεφαλής επιστήμονας της Lone Signal, επισημαίνει ότι «είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα ότι η αποστολή ραδιοκυμάτων σε μακρινές αποστάσεις λαμβάνει χώρα εδώ και 70 χρόνια».

Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας…

Διαβάστε ακόμη: Κάνεις κράτηση με hashtags!