Uber: Γιατί απειλεί να κλείσει τα παραρτήματά της σε εκατοντάδες πόλεις της Ευρώπης

Uber: Γιατί απειλεί να κλείσει τα παραρτήματά της σε εκατοντάδες πόλεις της Ευρώπης
Uber sign is seen on a car in Krakow, Poland on July 4, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Οδηγία για τις Πλατφόρμες Εργασίας που προωθεί η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την παρουσία της εταιρείας.

Το Uber αποτελεί μια αγαπημένη εφαρμογή σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, ακόμη και σε μέρη όπου υπάρχουν καλά αναπτυγμένα δημόσια μέσα μεταφοράς. Επίσης, αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για την “οικονομία της πλατφόρμας” (gig economy), δηλαδή την απασχόληση σε διαδικτυακές πλατφόρμες, στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε πλήρους, ούτε μερικής απασχόλησης, αλλά εργάζονται χωρίς συμβατικές υποχρεώσεις αναφορικά με τα ωράρια.

Η gig economy απασχολεί 28 εκατομμύρια άτομα, ωστόσο, το μέλλον της εταιρείας στη Γηραιά Ήπειρο ενδέχεται να κινδυνεύει λόγω μιας προτεινόμενης νομοθεσίας για τον τρόπο αναγνώρισης των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας και αυξήσεις στα κόμιστρα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης, σχεδιάζει να ορίσει κατώτατους μισθούς και να δώσει περισσότερα προνόμια στους εργαζομένους της gig economy, βάζοντάς τους στο καθεστώς του πραγματικού υπαλλήλου. Αυτό θα μπορούσε πιθανώς να αναστατώσει την παρουσία της κορυφαίας εταιρείας υπηρεσιών εκμίσθωσης οχημάτων στην Ευρώπη, αναγκάζοντάς την να μειώσει θέσεις εργασίας και να αυξήσει τις τιμές κατά έως και 40%.

“Αν οι Βρυξέλλες αναγκάσουν την Uber να επαναπροσδιορίσει την εργασιακή της σχέση με τους οδηγούς και τους διανομείς σε όλη την ΕΕ, μπορεί να δούμε μια μείωση 50% με 70% στις ευκαιρίες εργασίας. Κάτι τέτοιο, θα είχε ως αποτέλεσμα η Uber να σταματήσει να λειτουργεί σε εκατοντάδες από τις 3.000 πόλεις που εξυπηρετεί σήμερα σε ολόκληρη την ήπειρο”, δήλωσε στο Fortune η Αναμπέλ Ντίαζ, επικεφαλής του τμήματος κινητικότητας της Uber στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία ενδέχεται να πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία της σε εκατοντάδες πόλεις στην Ευρώπη, όπου είναι ο κυρίαρχος παίκτης με παρουσία σε 3.000 πόλεις και κωμοπόλεις. Και το μέγεθος των απωλειών θέσεων εργασίας και των ευκαιριών για εισόδημα μπορεί να είναι τεράστιο, υπογράμμισε.

“Για να θέσουμε το πλαίσιο, πέρυσι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έβγαλαν χρήματα μέσω της εφαρμογής του Uber στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι και 700.000 άνθρωποι μπορεί να χάσουν την πρόσβαση σε ευέλικτη εργασία, με δραστική μείωση των εσόδων όσων τα χρειάζονται περισσότερο”, είπε. “Θα ήταν σαν να εξαφανιζόταν η Volkswagen ή η Accenture”, προσέθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναι μεν περισσότερα προνόμια, αλλά…

Αν εγκριθεί, η πρόταση με τίτλο “Platform Work Directive” (Οδηγία για τις Πλατφόρμες Εργασίας)  θα υποχρεώσει εταιρείες σαν την Uber να δίνουν προνόμια, όπως γονική άδεια μετ’ αποδοχών, κοινωνική ασφάλιση κ.α στους οδηγούς ή τους διανομείς τους, όπως ακριβώς θα έκαναν για έναν πλήρους απασχόλησης εργαζόμενο.

Η πρωτοβουλία βρίσκεται υπό συζήτηση από το 2021, μετά την πανδημία της COVID-19, όταν η gig economy συμπιεζόταν, καθώς η ζήτηση για τις υπηρεσίες της υπερέβαινε κατά πολύ την προσφορά. Η ανάγκη για νομικό πλαίσιο σχετικά με τα δικαιώματα και τη θέση των εργαζομένων της συγκεκριμένης οικονομίας έγινε κυρίαρχη σε όλη την Ευρώπη, ως ένας τρόπος να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση από τις “δουλειές” τους.

Ωστόσο, η Uber υποστηρίζει ότι πολλοί από τους εργαζομένους της απολαμβάνουν ευελιξία όσον αφορά στο πότε και πώς εργάζονται, για αυτό και ένα συμβόλαιο ή το καθεστώς αυτοαπασχολούμενου τους έχει ωφελήσει. Η αλλαγή του υπάρχοντος μοντέλου θα αναγκάσει την εταιρεία να περιορίσει τη λειτουργία της μόνο σε εκείνα τα μέρη της Ευρώπης, όπου οι υπηρεσίες της έχουν υψηλή ζήτηση.

“Για να διαχειριστεί τα κόστη της απασχόλησης, το Uber θα αναγκαστεί να συγκεντρώσει τις ώρες εργασίας σε λιγότερους εργαζόμενους“, δήλωσε η Ντίαζ. “Οι οδηγοί και οι διανομείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μια ανοιχτή θέση, αν υπάρχει μία διαθέσιμη, να προσέρχονται σε συγκεκριμένες βάρδιες και μέρη, να αποδέχονται κάθε διαδρομή, που λαμβάνουν και να συμφωνήσουν να μην εργάζονται σε άλλες εφαρμογές”.

Η εταιρεία εξέφρασε την προθυμία της να υποστηρίξει κανονισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αλλά η σωστή κατηγοριοποίησή τους είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου, με το νόμο “Platform Work Directive” αποτυγχάνει από αυτήν την αποψή, δήλωσε η Ντίαζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com