UnboxMyGift: Η startup που αλλάζει τον τρόπο που κάνουμε δώρα στους αγαπημένους μας

UnboxMyGift: Η startup που αλλάζει τον τρόπο που κάνουμε δώρα στους αγαπημένους μας
Ο CEO της εταιρείας, Σπύρος Μπάρμπας, μίλησε στο Fortune Greece για την δημιουργία και το όραμα της UnboxMyGift, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βιώσουμε τελείως διαφορετικά την εμπειρία προσφοράς ενός δώρου.

Η προσφορά ενός δώρου, αποτελούσε ανέκαθεν τον πιο απτό τρόπο για να εκφράσουμε σε κάποιον την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή μας. Συνήθως λένε πως δεν μετράει το δώρο αυτό καθαυτό, αλλά η κίνηση και η σκέψη του ανθρώπου που το προσφέρει. Τι γίνεται όμως όταν αυτός που θέλουμε να του προσφέρουμε το δώρο μας βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από εμάς;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ήρθε να φέρει η UnboxMyGift, μία διαδικτυακή πλατφόρμα αγοράς δώρων η οποία σε συνεργασία με τοπικούς εμπόρους, brands και σχεδιαστές, προσφέρει στους καταναλωτές μία απόλυτα προσωπική εμπειρία στην επιλογή, αγορά και αποστολή δώρων στους αγαπημένους τους που ζουν μακριά. Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και το επίσημο λανσάρισμα έγινε στις 19 Οκτωβρίου, με παρουσία προς το παρόν σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, την Αθήνα, το Λονδίνο, το Σικάγο και το Ντουμπάι.

Ο CEO της εταιρείας, Σπύρος Μπάρμπας, εξήγησε πώς δημιούργησε μαζί με την Λίνα Μαραμπούτη, CTO της εταιρείας, την UnboxMyGift και περιέγραψε πώς προέκυψε η ιδέα μέσα από τις δικές του ανάγκες.

Σπύρος Μπάρμπας – CEO UnboxMyGift

Λίνα Μαραμπούτη – CTO UnboxMyGift

Πώς προέκυψε η ιδέα για την UnboxMyGift;

«Έχοντας υπάρξει στέλεχος για μία 20ετία σε επιχειρήσεις μόδας, έχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, και οι συνεργάτες αυτοί στην πορεία έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Παράλληλα, έχω οικογένεια η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά και φίλους από τα φοιτητικά μου χρόνια που δεν ζουν κοντά μου. Όταν ερχόταν η στιγμή να τους κάνω ένα δώρο είχα πολύ περιορισμένες επιλογές. Όταν επέλεγα να διαλέξω κάτι από το διαδίκτυο, το εκάστοτε ηλεκτρονικό κατάστημα πάντα μεταχειριζόταν το δώρο μου σαν ένα «οποιοδήποτε» πακέτο και αυτό με απογοήτευε. Η επόμενη επιλογή που είχα ήταν να αγοράσω ένα δώρο από την πόλη που ζούσα και να το στείλω με κούριερ, κάτι που σαφώς μου στοίχιζε αρκετές φορές πολλά παραπάνω χρήματα. Με τις υπηρεσίες που προσφέρονταν μέχρι στιγμής οι επιλογές που είχε κάποιος σε δώρα ήταν περιορισμένες και παράλληλα η εμπειρία δεν ήταν καθόλου προσωπική. Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα της UnboxMyGift, όπου ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει μέσω της πλατφόρμας μας το δώρο του από καταστήματα της πόλης στην οποία ζει το αγαπημένο του πρόσωπο, μπορεί να γράψει τις ευχές του και να επιλέξει την ημερομηνία που θέλει να παραδοθεί το δώρο του.»

Υπήρξε κάποια «ανάγκη» που ήρθε να καλύψει η UnboxMyGift; Γιατί να επιλέξει κάποιος την πλατφόρμα σας;

«Στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, όλοι μας, τυχαίνει, είτε να ταξιδεύουμε συνεχώς, είτε να ζούμε σε διαφορετικά μέρη μακριά από φίλους και συγγενείς με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύ σημαντικές ημερομηνίες και στιγμές, όπως είναι τα γενέθλια κάποιου αγαπημένου προσώπου μας, τα Χριστούγεννα, πολλές σημαντικές επετείους ή ακόμη και τους γάμους φίλων μας. Η ανάγκη, όμως, να θέλουμε να προσφέρουμε ένα δώρο υπάρχει πάντα, προκειμένου να δείξουμε την αγάπη μας και το προσωπικό μας ενδιαφέρον, έστω και αν βρισκόμαστε μακριά. Μέσα από την πλατφόρμα μας ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το δώρο που επιθυμεί να κάνει σε κάποιον και να επιλέξει την ακριβή ημερομηνία που θέλει να παραδοθεί. Συνήθως, είναι δύσκολο να στείλουμε ένα δώρο σε κάποιον που ζει μακριά μας μία συγκεκριμένη ημερομηνία, συνεπώς αυτή θα έλεγα ότι είναι η καινοτομία που προσφέρει η UnboxMyGift. Ο εκάστοτε καταναλωτής αφού επιλέξει το δώρο που θέλει και γράψει τις ευχές του στη συνέχεια κάνει την πληρωμή του στην πλατφόρμα μας και ο τοπικός μας συνεργάτης αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα. Πρόκειται δηλαδή, για μία υπηρεσία που του προσφέρει τη δυνατότητα να κάνει το δώρο του σαν να ήταν ο ίδιος εκεί.»

Τι είδους επιχειρήσεις-brands περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα; Πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για να συμμετέχουν στην πλατφόρμα και τι μπορούν να κερδίσουν από αυτή;

«Οι επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε δραστηριοποιούνται σε πολλούς κλάδους όπως, ρούχα, κοσμήματα, παπούτσια, αξεσουάρ, καλλυντικά, εσώρουχα, είδη διακόσμησης ακόμη και είδη τέχνης. Οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να προσφερθεί ως δώρο, εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να το εντάξουμε στην πλατφόρμα μας. Μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει πολύ θετικά σχόλια και ενθουσιασμό από την πλευρά των επιχειρήσεων, διότι πρόκειται για κάτι πρωτότυπο και για κάτι που δεν έχουν ξανακούσει. Με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα μας τους ανοίγεται ένα παράθυρο σε νέες αγορές. Ο εκάστοτε συνεργάτης μέσω της πλατφόρμας μας έχει τη δυνατότητα να διαφημιστεί και να αυξήσει την πελατεία του σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα ένας ευχαριστημένος παραλήπτης δώρου, γίνεται πολύ συχνά και πιστός πελάτης στο φυσικό κατάστημα. Συνεπώς, κάθε συνεργάτης μας έχει διπλό κέρδος. Από τη μία αυξάνει τον τζίρο του από πελάτες που δεν ζουν στην τοπική του αγορά, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει νέους πελάτες στο φυσικό του κατάστημα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται κατά πολύ οι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν βάλει το μεράκι τους για να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους.»

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της UnboxMyGift;

«Αρχικά στοχεύουμε στην ανάπτυξη του δικτύου των συνεργατών μας στις τέσσερις πόλεις που έχουμε ήδη παρουσία. Αμέσως μετά έχουμε ως στόχο την εξάπλωσή μας σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Τορόντο, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, η Στοκχόλμη, η Κοπεγχάγη και το Μιλάνο. Παράλληλα με αυτή την επέκταση ετοιμαζόμαστε να προσφέρουμε και κάποια επιπλέον features στους καταναλωτές μας, όπως τη δυνατότητα να επιλέγουν τη θεματική ευχετήρια κάρτα στην οποία θα γράφουν τις ευχές τους και την συσκευασία όπου θα μπαίνει το δώρο τους. Μετά το λανσάρισμα ξεκινήσαμε τις πρώτες επαφές μας με venture capitals και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.»

Πώς αισθάνεσαι σε αυτό το νέο σου βήμα; Η UnboxMyGift είναι ένα ρίσκο για σένα;

«Είμαι πολύ ευτυχής για όλο αυτό αλλά και λίγο αγχωμένος, όπως κάθε πατέρας που παρακολουθεί τα πρώτα βήματα του παιδιού του. Είμαι από τους ανθρώπους που το ρίσκο το μεταφράζουν ως ζωή. Δεν μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου όπως την θέλεις αν δεν παίρνεις ρίσκα. Συνεπώς, με τη δική μου οπτική, τίποτα δεν με φοβίζει, ειδικά όταν βάζεις το πάθος σου, τις γνώσεις σου και τις ικανότητές σου σε κάτι που αγαπάς και θέλεις να το δεις να αναπτύσσεται και να προχωράει. Για κάθε επιχειρηματία, είτε μικρό είτε μεγάλο, το ρίσκο είναι αναγκαίο και για να ξεκινήσεις και για να προχωρήσεις. Σαφώς χρειάζεται να κάνεις τα «μαθηματικά» σου, αλλά το επόμενο βήμα δεν είναι κάτι που πρέπει να σε φοβίζει.»