Unibios: «Αυξημένη ζήτηση στην αγορά επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού»

Unibios: «Αυξημένη ζήτηση στην αγορά επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού»
Επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και ταυτόχρονα η ισχυρή κερδοφορία, τα σχέδια της Unibios το προσεχές διάστημα.

Σε επέκταση στη διεθνή και την ελληνική αγορά μέσω εξαγορών και στοχευμένης οργανικής ανάπτυξης προσβλέπει η Unibios, εστιάζοντας στους κλάδους του νερού και της ενέργειας και στη δημιουργία συνεργιών από τις οποίες θα ισχυροποιήσει τη θέση της στο παγκόσμιο σκηνικό.

Ήδη από το 2020 η Unibios Συμμετοχών,παρουσίασε την νέα εταιρική της ταυτότητα που εκφράζει την προσήλωση της στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα της «πράσινης οικονομίας» με επενδύσεις στην αγορά των τεχνολογιών στον τομέα του περιβάλλοντος και σύνθημα «Αειφορία στην Πράξη».

«Στόχος μας είναι η επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και ταυτόχρονα η ισχυρή κερδοφορία. Βλέπουμε σημαντική αύξηση της ζήτησης της αγοράς επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού. Η αλήθεια είναι πως αρκετά έργα στο εξωτερικό που είχαν παγώσει τα προηγούμενα χρόνια, «ξεκλείδωσαν» και επανενεργοποιήθηκαν. Ωστόσο, μεγάλη πρόκληση παραμένει το κόστος των πρώτων υλών και των εξαρτημάτων και ως εταιρεία λαμβάνουμε μέτρα για να περιορίσουμε τις απώλειες. Για να διατηρήσουμε τα μεγέθη μας, αναγκαστικά, μετακυλύουμε το κόστος στον πελάτη» ανέφερε ο Ορφέας Μαυρίκιος, Διευθύνων Σύμβουλος της Unibios, τονίζοντας πως παρατηρείται μια αποκλιμάκωση του κόστους πχ στην τιμή του χάλυβα, όμως ακόμη δεν έχουμε φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Παρά την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως λέει ο κ. Μαυρίκιος, ο κλάδος της επεξεργασίας νερού και αποβλήτων, ο οποίος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κατακερματισμένος και απαριθμεί έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών, αναπτύσσεται με έναν ρυθμό της τάξης του 7% – 8% ετησίως.

«Στοχεύουμε σε αγορές υψηλών τιμών όπως αυτές της Δυτικής Ευρώπης. Εάν μπορείς να φτάσεις το 95% του Γερμανού ανταγωνιστή στο 85% της τιμής, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάρεις τη δουλειά. Ο όμιλος έχει ισχυρή παρουσία σε Ιταλία, Τσεχία και Βουλγαρία, ενώ διατηρεί εγκαταστάσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια ανάγκη να προβούμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι ανάγκες μας είναι καλυμμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως η πορεία της μετοχής της ελληνικής εισηγμένης τη χρονιά που μας πέρασε ήταν ικανοποιητική, δεδομένου ότι το 2021 η τιμή αυξήθηκε κατά 110,5%, φτάνοντας τα 75 cents, αποτελώντας την 9η μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των μετόχων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις μεγάλες συμβάσεις 6.000 κυβικών/ μέρα που είναι προς υλοποίηση και αρκετές μικρότερες που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2022 και το 2023, συνολικού ύφους 6 εκατ. ευρώ.

«Παραδίδουμε έργο συντήρησης αφαλάτωσης στην Μύκονο ύψους 625.000 ευρώ με capacity 9.000 κυβικά, υπάρχει συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ σε ένα έργο στην Κομοτηνή και με τον Μυτιληναίο στο εξωτερικό. Ευτυχώς δεν παρατηρήθηκε πτώση στη ζήτηση ή αναβολές έργων από την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών» κατέληξε ο κ. Μαυρίκιος.

Ο όμιλος, για 3η συνεχόμενη χρονιά πέτυχε ικανοποιητική κερδοφορία προ φόρων , παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, σημαντική κερδοφορία μετά από φόρους, και υπέρβαση του στόχου EBIDTA προς πωλήσεις (> 15%) με 15,2%. Σύμφωνα με τη διοίκηση τα θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάριν στην επιδόσεις του Ομίλου Watera που ενίσχυσε την παρουσία του σε απαιτητικές γεωγραφικές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, και διεύρυνε την παρουσία του στην αγορά της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Μέσα στο 2021 παρέδωσε μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στους Δήμους Φολεγάνδρου και Μυκόνου, μονάδες αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού και ταχυδιυλιστήρια στο ΔΕΥΑ Ορεστιάδας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 8,47 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους στα 333,9 εκατ. ευρώ.