Van Beurden (CEO Shell): Φορολογήστε τους πλούσιους αν θέλετε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση

Van Beurden (CEO Shell): Φορολογήστε τους πλούσιους αν θέλετε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση
Royal Dutch Shell chief executive Ben van Beurden speaks at a full year results conference in London on January 31, 2019. - Royal Dutch Shell today said that net profit surged 80 percent to $23.4 billion in 2018, thanks to higher oil prices and cost cuts. (Photo by Tolga AKMEN / AFP) Photo: AFP
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα έκτακτες εισφορές στα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν τις εταιρείες για να βοηθήσουν τα ασθενέστερα μέρη της κοινωνίας να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, ωστόσο δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν για να περιορίσουν τις τιμές φυσικού αερίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell (SHEL.L) Ben van Beurden σε διάσκεψη ενέργειας την Τρίτη.

Μιλώντας ενώπιον του Forum Energy Intelligence στο Λονδίνο, ο Van Beurden ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας και η τεράστια αστάθεια στις αγορές απειλούν την ευρύτερη κοινωνική αστάθεια.

«Δεν μπορεί να υπάρχει μια αγορά που συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο… δηλαδή που θα βλάψει σημαντικό μέρος της κοινωνίας».

«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση που θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία των φτωχότερων», είπε ο Van Beurden. «Αυτό πιθανότατα μπορεί να σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο».

Ένας εκπρόσωπος της Shell ξεκαθάρισε αργότερα ότι ο van Beurden αναφερόταν σε εταιρείες και όχι σε ιδιώτες.

Τα σχόλιά του έρχονται ενώ οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη παλεύουν με τον καλύτερο τρόπο να χρηματοδοτήσουν την προστασία των καταναλωτών εν μέσω των εκρηκτικών τιμών της ενέργειας, οι οποίες προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι απολαβές του Van Beurden έφτασαν τα 8,2 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω το 2022, αφού η Shell ανέφερε κέρδη ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Το πολύπειρο στέλεχος της πετρελαϊκής, που θα παραιτηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις συναλλαγές της αγοράς στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις τιμές  φυσικού αερίου.

“Μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές φυσικού αερίου εδώ στην Ευρώπη; Αυτή είναι μια πολύ πιο δύσκολη προοπτική”, τόνισε. «Η λύση δεν πρέπει να είναι η κρατική παρέμβαση αλλά η προστασία όσων χρειάζονται βοήθεια».

Ο Van Beurden είπε επίσης ότι «δυσκολεύτηκε» να φανταστεί πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο συζητείται μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων.