Βενιζέλος: «Εγγυήσεις στην Τρόικα με τη βούληση του λαού»

Βενιζέλος: «Εγγυήσεις στην Τρόικα με τη βούληση του λαού»

Άσκηση πίεσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προς την Τρόικα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι εταίροι μας δείχνουν μιαν επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση για να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις. Οι οποίες θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού», δήλωσε σήμερα αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια. Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».

Ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε την προηγούμενη εκτίμησή του, σημειώνοντας ότι η εμμονή των εταίρων να «μην μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση»- μολονότι η Ελλάδα «μετά από πέντε χρόνια θυσιών, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα»- οφείλεται «προφανώς, σε ένα λόγο βαθειά πολιτικό. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση η οποία προτείνει πράγματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό- όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες, είναι λογικό να υπάρχει αυτή μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση» τόνισε.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αναλύοντας τη δήλωση του κ. Βενιζέλου, ανέφεραν πως συνδέει το χρονοδιάγραμμα της όλης διαπραγμάτευσης με την τρόικα όχι μόνο με την πέμπτη αξιολόγηση, αλλά και την επόμενη μέρα, με το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές με την τρόικα προχωρήσουν ομαλά, τότε και η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η χώρα θα πάει σε εκλογές.

Στην ουσία- όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- πρόκειται για μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τρεις κατευθύνσεις: Η πρώτη προς την τρόικα, η οποία πρέπει να αντιληφθεί πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα αν επιμείνει στη στάση που τηρεί τώρα. Η δεύτερη, προς την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, η οποία πρέπει να αντιληφθεί, πού οδηγεί η ίδια τη χώρα. Και η τρίτη, προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί ποιοι οδηγούν τη χώρα σε εκτροχιασμό.