Βίντεο: Πανηγυρισμοί και ένταση στο κέντρο της Συμφερόπολης

Βίντεο: Πανηγυρισμοί και ένταση στο κέντρο της Συμφερόπολης

Δείτε τι μεταδίδει ο Editor in Chief του FortuneGreece.com και ανταποκριτής του Mega Channel Σωτήρης Δανέζης, από την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Έξω από το κτίριο του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας, όπου σήμερα το πρωί αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία να ενταχθεί η ουκρανική περιφέρεια της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, έχει στηθεί μεγάλη «φιέστα» από 150-200 πολίτες, με σημαίες και συνθήματα υπέρ της Ρωσίας και μεγάλο ενθουσιασμό.

Ο βουλευτής του φιλορωσικού κόμματος Σεργκέι Σουβανίκοφ εξήγησε στον Σωτήρη Δανέζη ότι από τους 86 βουλευτές οι 78 ψήφισαν υπέρ της επίσπευσης του δημοψηφίσματος που θα επικυρώσει την απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου.

Λίγο αργότερα ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό της Κριμαίας δήλωσε στο Reuters πως, «οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι οι μόνες νόμιμες δυνάμεις στο έδαφος της Κριμαίας», αποκάλεσε τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού «δυνάμεις κατοχής» και είπε πως θα πρέπει να παραδοθούν ή να αποχωρήσουν.

Ένταση επικράτησε όταν μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος που πανηγύριζε βγήκαν ενώπιον του κοινοβουλίου τρεις γυμνόστηθες ακτιβίστριες της οργάνωσης FEMEN, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Πούτιν. Άνδρες της τοπικής ασφάλειας τις απομάκρυναν όπως όπως από το σημείο, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι «θερμόαιμοι» φώναζαν από τα ηχεία, «Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να δείξουν άσχημη εικόνα για την περιοχή μας, μην τους το επιτρέψετε».

Δείτε ακόμη: Το «Θέατρο του Παραλόγου»

Στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου -αντί για τις 30 όπως είχε αρχικά προβλεφθεί- θα τεθούν τα εξής ερωτήματα: Ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία ή επιστροφή στο Σύνταγμα του 1992 που έδινε στην Κριμαία ευρεία αυτονομία και de facto ανεξαρτησία.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του αιτήματος του κοινοβουλίου της Κριμαίας να επιτραπεί στην περιοχή αυτή να ενταχθεί στη Ρωσία, στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσει το πιθανό πάγωμα των διμερών συνομιλιών σχετικά με ένα καθεστώς ταξιδίων απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων είναι «πολιτικού χαρακτήρα, μη εποικοδομητική και αβάσιμη», ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι Βρυξέλλες να μην αποφασίσουν υπέρ του παγώματος. «Ελπίζουμε ακόμη ότι τελικά οι εταίροι μας δεν θα επιλέξουν μια τέτοια κίνηση», είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αλεξάντερ Λουκασέβιτς.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης είναι η αντίδραση των Βρυξελλών στη de facto κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη: Τάδε έφη Πούτιν…