Βιομηχανία: Αγώνας δρόμου για να αποκατασταθεί η παραγωγή στη Θεσσαλία

Βιομηχανία: Αγώνας δρόμου για να αποκατασταθεί η παραγωγή στη Θεσσαλία
Σπάνε συμβόλαια λόγω της μη εκτέλεσης παραγγελιών - Κρίσιμες οι υποδομές, λέει ο Α.Συριανός (ΣΒΘΣΕ) - Αισιόδοξοι οι επιστήμονες για τις καλλιέργειες 

Σε υποδομές, μεταφορές και πρώτες ύλες εστιάζουν τα σχέδια αποκατάστασης της παραγωγικής λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές στη Θεσσαλία καθώς η μη εκτέλεση παραγγελιών σημαίνει ότι χάνονται συμβόλαια ενώ αγώνας δρόμου γίνεται και στην πρωτογενή παραγωγή προκειμένου να μη χαθεί η περίοδος της σποράς.

Καθώς τα νερά απομακρύνονται με αργούς ρυθμούς και το έργο της καταμέτρησης των ζημιών καθυστερεί υπάρχει αβεβαιότητα. Στη βιομηχανία πάντως εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρχει μια εκτίμηση για την έκταση των καταστροφών. Ο Αθανάσιος Συριανός, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) και επικεφαλής της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), μοιράζεται με το Fortune Greece τους προβληματισμούς του και παρόλο που δεν είναι σε θέση να κάνει μια συνολική, αντικειμενική εκτίμηση για το πόσες-ποιες βιομηχανίες έχουν υποστεί ζημιές, τονίζει ότι οι μεγαλύτερες συνέπειες της κακοκαιρίας είναι αυτές στην αγροτική παραγωγή και στον πληθυσμό.

Σήμερα Τετάρτη, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου και αναμένεται μια πιο καθαρή εικόνα αφού τα σχεδόν 30 μέλη του θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν στοιχεία για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις των βιομηχανιών. 

Μάλιστα για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης ο ΣΒΘΣΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας. Όταν αυτή τεθεί σε λειτουργία οι επιχειρήσεις μέλη θα ενημερώνονται αξιόπιστα και θα έχουν μια πιο άμεση συνεργασία με το δημόσιο. Έτσι δεν θα χρειάζεται να χάνουν χρόνο για να επικοινωνήσουν πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από την παροχή ρεύματος και νερού μέχρι άλλες ανάγκες. Εκτιμάται ότι εντός εβδομάδας θα έχει ομαλοποιηθεί η ροή των πληροφοριών στο ψηφιακό αυτό εργαλείο. 

Σύμφωνα με τον κ. Συριανό, πρόβλημα δεν είναι τόσο οι άμεσες ζημιές όσο οι έμμεσες αφού οι υποδομές έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα. Είναι ενδεικτικό ότι η Α’ και η Β’ ΒΙ.ΠΕ. δεν έχουν νερό, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι θα παραμείνουν έτσι για δέκα ημέρες ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βιομηχανίες που έχουν μεγάλη ανάγκη για νερό έχουν αναγκαστεί σε παύση λειτουργίας. Γενικά πάντως η πληροφόρηση είναι συγκεχυμένη και αποσπασματική και περιορίζεται σε μεμονωμένες μαρτυρίες επιχειρήσεων, όπως αυτών που έχουν βυθιστεί στη λάσπη κι έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Είναι ωστόσο μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν επιτρέπουν μέχρι σήμερα την αποτύπωση μιας συνολικής ρεαλιστικής εικόνας για την κατάσταση.

Η πρωτογενής παραγωγή 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, που προμηθεύει πρώτες ύλες τη βιομηχανία και την κατανάλωση. Σημειώνεται ότι η Θεσσαλία αποτελεί βασικό τροφοδότη της εσωτερικής αγοράς και των εξαγωγών με μια σειρά από προϊόντα.

Στη φυτική παραγωγή έχει μερίδιο που κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 25-35%, ενώ ορισμένες κατηγορίες όπως τα όσπρια, τα αχλάδια, τα αμύγδαλα, τα κάστανα, η βιομηχανική ντομάτα, το βαμβάκι έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα, πάνω από το ήμισυ της παραγωγής στην επικράτεια και μεγάλο μερίδιο στις εξαγωγές. Το ίδιο ισχύει για τη ζωική παραγωγή και προϊόντα όπως το γάλα, το χοιρινό κρέας κ.α..

Αν και αναπτύσσεται έντονη συζήτηση για την περίοδο που απαιτείται για αποκατάσταση της παραγωγής διατυπώνονται και αισιόδοξες εκτιμήσεις από παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας που θεωρούν εφικτή τη φετινή σπορά που αρχίζει στα μέσα Νοεμβρίου (για προϊόντα όπως σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, όσπρια κ.α.) αν και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να έχει στεγνώσει και να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος. Εκτιμάται πάντως ότι το επόμενο έτος θα είναι εφικτή η καλλιέργεια στο μεγαλύτερο μέρος του θεσσαλικού κάμπου. Υπάρχει βέβαια ένα ποσοστό των εδαφών, κοντά στην κοίτη του Πηνειού, που έχουν επιβαρυνθεί με ίζημα, σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό του οργώματος, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαχείριση. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται χαμηλή παραγωγικότητα και απαιτείται κόστος και χρόνος, πιθανόν 2-3 ετών, για αποκατάσταση.  

Στο “κόκκινο” οι υποδομές

Είναι σαφές ότι δεν έχει καταστραφεί το σύνολο της παραγωγής και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Θεσσαλίας αλλά ακόμη και οι εταιρείες που δεν έχουν υποστεί ζημιές μετρούν απώλειες λόγω των κατεστραμμένων υποδομών και της έλλειψης πρώτων υλών. 

Όπως σημειώνει ο κ. Συριανός, η τροφοδοσία στη Θεσσαλία δεν είναι ευχερής. Η εταιρεία του πάντως (ΕΖΑ) δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, καθώς βρίσκεται μακριά από την περιοχή που δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο νερού ενώ μεγάλο μέρος των πρώτων υλών της έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι βιομηχανίες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές είναι στο οροπέδιο της Λάρισας, όπου είναι εγκατεστημένες οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων, κονσερβοποιίες, βιομηχανίες επεξεργασίας ντομάτας κ.α.. Θα πάρει καιρό δε μέχρι να καταγραφούν πλήρως οι ζημιές σε μια τέτοιας εμβέλειας καταστροφή. Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι άμεσες αλλά και οι έμμεσες ζημιές από την απώλεια κερδών καθώς η δυσχερής τροφοδοσία και η έλλειψη υποδομών σημαίνει ότι σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς δεν εκτελούνται παραγγελίες και χάνονται συμβόλαια. 

Φυσικά, δεν παραβλέπεται ότι σε αυτές τις ακραίες συνθήκες προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Όταν τα σπίτια τους είναι κάτω από τη λάσπη προέχει η ασφάλεια της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ως καλύτερα οργανωμένες συγκριτικά με το κράτος για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενώ υπάρχουν και οι προβλέψεις του νόμου για τις αμοιβές των εργαζομένων σε περίπτωση παύσης λειτουργίας της επιχείρησης λόγω “ανωτέρας βίας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: